Achtergrond

Einde voor Parijse kerstmarkt vanwege verkopen rommel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Einde voor Parijse kerstmarkt vanwege verkopen rommel

In Parijs wordt geruzied over de jaarlijkse kerstmarkt die 15 miljoen mensen trekt op de Champs-Élysées. Burgemeester Anne Hidalgo wil af van de lelijke chaletjes, waar volgens haar alleen maar rommel wordt verkocht. De baas van de kerstmarkt, Marcel Campion, pikt dat niet. Hij blokkeerde met marktkooplui twee keer de toegang tot de stad en stapte naar de rechter.

Een kerstmarkt met alleen maar troep

De kerstmarkt zou volgens Hidalgo niet passen bij de uitstraling van de stad. De gemeente vindt de kwaliteit van de koopwaar te laag. Correspondent Eveline Bijlsma zag ook veel troep op de markt zoals Made in China-mutsen en tuinkabouters. Ze beaamt: "Het is een prijzige markt voor de spullen die je krijgt." Volgens de loco-burgemeester heeft de stad meer te bieden dan een zakje churros voor 15 euro. Zij willen juist dat er streekproducten worden verkocht. Bijlsma vraagt zich alleen af of het dan niet een elitair gebeuren wordt.

Een file veroorzaken om de kerstmarkt te behouden

De marktkooplui zijn woedend, want de kerstmarkt betekent voor hen topwinst maken. Ze gingen er vanuit dat ze er nog een aantal jaren konden blijven staan. Daarom hadden de marktkooplui al geïnvesteerd in de kerstmarkt. Zo werden de chalets voor de kerstmarkt al naar Parijs gebracht. Samen hebben ze de handen ineengeslagen en zijn een protest gestart. Met elkaar hebben ze de rondweg van Parijs geblokkeerd, en zijn erin geslaagd om 437 kilometer file te veroorzaken waar de file normaal 300 kilometer is.

De kermiskoning strijdt

De aanvoerder van dit protest is Marcel Campion. In Frankrijk staat hij bekend als de 'kermiskoning'. Deze naam verdient hij aan zijn kermis die in 1985 niet door mocht gaan. Met een vervalste verklaring van een minister heeft hij het voor elkaar gekregen om toch te kunnen blijven staan. Campion is 77 jaar oud en zit al 60 jaar in het vak. Vanaf zijn zeventiende had hij al een friettent.

Zijn motto is: "Eerst de boel neerzetten en daarna onderhandelen." Campion vecht de beslissing van de gemeente die in de zomer is genomen aan. Zelf maakt de gemeente zich geen zorgen omdat er in 2015 een contract is getekend voor twee jaar. Dit jaar is het contract dus niet meer geldig. De gemeente zou het eventueel kunnen verlengen, maar dat is volgens hen niet verplicht.

Verbod op kerstmarkten in Parijs

Ster advertentie
Ster advertentie