Achtergrond

'Tweede Kamer mist ervaren politici'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tweede Kamer mist ervaren politici'

De nieuwe Tweede Kamer mist ervaren politici. Dat zegt het langstzittende Kamerlid, SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Van de 71 nieuwe Kamerleden die afgelopen donderdag de eed aflegden zaten er 59 niet eerder in het parlement. Alleen in 2002 werden meer leden zonder eerdere ervaring ingezworen.

Van der Staaij, zelf negentien jaar Kamerlid, vindt het zorgelijk dat het gemiddelde aantal jaren ervaring van Kamerleden daalt. “Dat is nu minder dan vier jaar, lager dan ooit.” Volgens de SGP-er hebben nieuwe Kamerleden een aantal jaren nodig om zich het werk eigen te maken. “Pas na vier jaar weet je als Kamerlid de weg en kun je effectief zijn.” Volgens Van der Staaij staat met te veel onervarenheid het vermogen van het parlement de regering te controleren onder druk.

Warmlopers worden weggestuurd

Van der Staaij ziet dat vooral partijen die verkiezingen hebben verloren geneigd zijn nieuwe Kamerleden naar voren te schuiven.

Quote

“Partijen zijn dan op zoek naar fris bloed. Ze proberen met nieuwe spelers de wedstrijd te winnen maar de vraag is of dat helpt."

Kees van der Staaij (SGP)

"Vaak bestaan er hoge verwachtingen van nieuwe Kamerleden terwijl de talentvolle Kamerleden die warm lopen worden weggestuurd.” De SGP'er noemt zijn voormalige PvdA-Kamerleden Michael Servaas en Jeroen Recourt als voorbeeld. “Dat zijn mensen die zich als Kamerleden goed hebben ontwikkeld en die zijn we nu wel kwijt. Dat soort mensen hebben aan de kwaliteit van de fractie bijgedragen, daar moeten partijbesturen ook op letten.”

Geduld

Nieuwe Kamerleden moeten volgens de parlementaire nestor leren dat ze geduld moeten hebben bij de uitoefening van hun vak. Hij hoopt dat ervaren Kamerleden hun nieuwe collega’s behoeden voor scoringsdrift. Als voorbeeld noemt hij het indienen van moties over onderwerpen die al eerder door de Kamer zijn behandeld. “Vaak zijn moties al eerder ingediend maar is het niet gelukt om er iets aan te doen, dus dan weet je dat het probleem vaak ingewikkelder is dan je denkt. Nieuwe moties helpen dan niet.” Volgens Van der Staaij is het daarom belangrijk dat het collectief geheugen van de Tweede Kamer op orde is. “Leer van het verleden waarom het kennelijk net wat lastiger was dan het op het eerste gezicht leek.”

Overigens pleit Van der Staaij niet voor een terugkeer naar de tijd dat Kamerleden soms meer dan veertig jaar in het parlement zaten. “Ik zeg niet hoe langer hoe beter. Hoe langer je in de Kamer zit hoe minder vanzelfsprekend het is dat je doorgaat. Maar als je als nieuw Kamerlid snel stopt moet je wel hele goede redenen hebben.”

Afspiegeling

Van der Staaij ging in Stand.nl ook nog in op de kritiek dat de samenstelling van de Tweede Kamer een slechte afspiegeling is van de samenleving. De Kamer zou te Randstedelijk, te mannelijk en te hoog opgeleid zijn. Volgens Van der Staaij hoeft de Tweede Kamer geen perfecte afspiegeling te zijn, zolang Kamerleden zich maar bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en verder kijken dan de plaats waar ze wonen. “Ga niet alleen in campagnetijd het land in om met burgers in gesprek te gaan, het is belangrijk dat je dat je hele termijn door doet.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie