Achtergrond
AVROTROS

Cybercrime steeds groter probleem in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cybercrime steeds groter probleem in Nederland

Nederland blijft een populair doelwit voor cybercriminelen. Vanuit ons land en vanaf Nederlandse servers worden veel cybercrime aanvallen op andere landen uitgevoerd. Ook wordt Nederland zelf vaak aangevallen. Dit blijkt allemaal uit een recent verschenen onderzoek van beveiligingsbedrijf F-secure.

Die cyberaanvallen, laten niet alleen digitale schade na, ze ontregelen ook steeds meer het leven van alledag. Eind juni werd de Rotterdamse haven nog getroffen door een grote cyberaanval. Volgens, techjournalist van RTL Nieuws, Daniel Verlaan is Nederland de haven van Europa als het gaat om internetverkeer en dat brengt gevaren met zich mee.

Welke landen worden het meest getroffen door cybercrime?

Energiesector makkelijk doelwit

"De energiesector, de zorgsector en overheidsinstanties, allemaal zijn ze relatief makkelijke doelwitten voor hackers", somt Verlaan op. "Dit zijn sectoren die vaak nog op verouderde software draaien en dus erg kwetsbaar zijn. Ook zijn de beveiligingssystemen vaak niet op orde."

Daniël Verlaan en Dave Maasland over de gevaren van cybercriminaliteit

En dat de gevaren groot kunnen zijn merkte de stad Kiev. In december legde hackers het stroomnetwerk van de Oekraïense hoofdstad deels plat. Een nieuw computervirus zou de mogelijke oorzaak zijn, aldus het Slowaakse beveiligingsbedrijf Eset dat het virus ontdekten.

Dave Maasland directeur van Eset Nederland vindt dan ook dat de bewustwording in Nederland vergroot moet worden. "Als je kijkt naar hoe we het in Nederland geregeld hebben, is dat gewoon slecht te noemen. Er zit veel te veel naïviteit en de overheid moet echt een leidende rol gaan pakken."

"Langzaam zie je dat de beveiliging van bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties beter wordt, maar hackers richten zich op de 'gewone man van de straat.' En je ziet dat men totaal niet voorbereid is op hacken en op dit grote gevaar."

Ster advertentie
Ster advertentie