Achtergrond
KRO-NCRV

Meer biodiversiteit? 'Betaal boeren om dit te realiseren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer biodiversiteit? 'Betaal boeren om dit te realiseren'

De milieubeschermingsorganisatie heeft een open brief gepubliceerd in NRC waarin zij aangeven dat de overheid eigenaar moet worden van landbouwgrond, om het vervolgens alleen door te verkopen aan duurzame boeren. "Dit is de richting die we op moeten gaan", zegt Kees de Pater van de Vogelbescherming bij Spraakmakers.

Natuurvriendelijk ondernemen

Op dit moment koopt de overheid al landbouwgrond van 'stoppers', boeren die er zelf voor kiezen om niet verder te gaan. De Vogelbescherming is van mening dat deze grond weer aan duurzame boeren doorverkocht moet worden, onder kwalitatieve verplichtingen. "Dus dat je een aantal dingen voor de natuur moet doen, zoals natuurlijkvriendelijk ondernemen", aldus De Pater. "Een deel moet ook gebruikt worden voor andere uitdagingen, zoals groen in en rondom de stad."

Investeren

"Het is ecologisch opwaarderen", zegt De Pater. Het zou namelijk juist een kans zijn voor boeren om iets nieuws op te starten of om om te schakelen. "Het kost de overheid geld. Maar om de problemen die we hebben op het gebied van natuurherstel en de transitie in de landbouw aan te pakken, moet de overheid ook wel investeren. Eigenlijk hebben we dat de afgelopen jaren veel te weinig gedaan", stelt De Pater.

Nutsvoorziening

"Grond is heel schaars, maar wat we zeker weten is dat boeren kunnen en moeten omschakelen", aldus Louise Vet. De ecoloog is van mening dat het plan zelfs verder uitgebouwd moet worden en dat boeren dan ook betaalde landschapsbeheerders worden. "Ik zie het behoud van het landschap als een soort nutsvoorziening." Vet zou met dit plan de blauwgroene dooradering willen bevorderen, wat een boost zou geven aan de biodiversiteit in ons land.

'Landschap is van iedereen'

"We kunnen niet zonder boeren", stelt Vet. "Het zou vreselijk slecht zijn als we boeren uitkopen voor heel veel geld, maar dan de rest precies hetzelfde verdergaat. Dan we hebben we over vijf jaar precies hetzelfde probleem." Of dit gaat lukken, is nog maar de vraag. "Er zijn ook boeren die het hier absoluut niet mee eens zijn, maar heel veel willen wel", aldus De Pater. "Het landschap is van iedereen, maak dit niet iets politieks", vindt Vet.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie