Economie
EO

Boeren niet blij met kalenderlandbouw: 'Kunnen ons boerenverstand niet gebruiken'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren niet blij met kalenderlandbouw: 'Kunnen ons boerenverstand niet gebruiken'

In heel Nederland staan de velden er momenteel vol mee: aardappelen. Maar vanaf 1 oktober is het de bedoeling dat die allemaal leeg zijn. Boeren die hun piepers dan nog niet gerooid hebben, worden namelijk gekort op de stikstofruimte die ze volgend jaar krijgen. Daar zijn de boeren niet blij mee. "De aardappelen zijn nog niet rijp", vertelt aardappelteler Jean Gommeren in Geld of je leven.

Moeten we af van deadline voor aardappeloogst? (20 september 2023) - Geld of je leven

De overheid heeft de regel bedacht om stikstofuitstoot te beperken. Als aardappelen op tijd gerooid worden, kunnen er op die grond andere gewassen gezaaid worden, die dan later weer stikstof opnemen, legt Ruud Hendriks uit. Hij is docent en onderzoeker Kringlooplandbouw bij Aeres MBO.

Aardappelen nog niet rijp

Boeren zijn niet blij mee met deze 'kalenderlandbouw', vertelt aardappelteler Jean Gommeren. "Wij willen ons niet aan die kalenderlandbouw houden. En ik hoop dat veel boeren zich bij ons aansluiten. Want de praktijk leert dat onze aardappelen nog niet rijp zijn."

Normaal gesproken kunnen de aardappelen wel eerder uit de grond, maar nu hadden de telers te maken met andere omstandigheden. "De aardappelen zijn later geplant, omdat we in het voorjaar slecht weer hadden. Dus het gaat nog een aantal weken nodig hebben."

Als je als boer later oogst, volgt er een straf, vertelt Hendriks. "Als je na 1 oktober oogst, krijg je een strafkorting, volgend jaar. Dat betekent dat je dan minder stikstof uit mag stoten. En dat betekent uiteindelijk dat je dan minder kilo’s kan oogsten, of minder kwaliteit kan leveren."

Frustratie

Doordat boeren voor 1 oktober hun aardappelen moeten oogsten, kunnen ze niet meer hun boerenverstand gebruiken, vertelt Gommeren. Hendriks ziet dat steeds meer gebeuren: "Er zijn zo twintig data waar de boer mee te maken heeft. Dat is de frustratie. Een boer moet heel veel dingen afwegen en dat laat zich niet door kalenders sturen."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie