Cultuur & Media

Podcast Virus Verhalen wint de Zilveren Reissmicrofoon 2020

NTRVPRO
foto: Virus Verhalenfoto: Virus Verhalen
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Virus Verhalen wint de Zilveren Reissmicrofoon 2020

Zojuist is bekendgemaakt dat de podcast Virus Verhalen de Zilveren Reissmicrofoon 2020 heeft gewonnen.

Trailer Virus Verhalen

Vincent Bijlo gaf eerder in het juryrapport de volgende toelichting: "De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt. We horen Radio Doc op zijn best. Hier wordt radiodocumentaire-geschiedenis geschreven."

Podcast maken in coronatijd

Radiomaker Heleen Hummelen werkte de afgelopen twee maanden, samen met haar team, keihard aan de unieke podcast Virus Verhalen. Waar normaliter maanden wordt nagedacht over de ontwikkeling van een dergelijke serie, is het de makers gelukt binnen korte tijd bijzondere verhalen te verzamelen van mensen die op verschillende manieren te maken hebben met het coronavirus.

Interviews konden niet bij de mensen thuis plaatsvinden, en werden telefonisch afgenomen. Waarbij de geïnterviewde met een tweede telefoon, ten behoeve van de geluidskwaliteit, de audio apart opnam. Soms werden hoofdpersonen, zoals huisarts Renske in Drenthe, maar ook moeder Annike van de te vroeg geboren Wieb, zelf op pad gestuurd met geleende opnameapparatuur.

Ondertussen vonden alle vergaderingen over de podcast plaats via Zoom. Op deze manier is er in een kort tijdsbestek een serie van 15 afleveringen neergezet, nu in z'n geheel te beluisteren op NPO Radio 1 en in je favoriete podcast-app.

Radio Doc

Virus Verhalen is een co-productie van Radio Doc en NPO Radio 1. Onder dezelfde noemer was in april een tweedelige documentaire van Micha Koole te horen, Op Afstand en Over de grens.

Op zondagavond 24 mei zendt Radio Doc de laatste aflevering van Virus Verhalen uit: het aangrijpende verhaal van Wieb, een baby die veel te vroeg geboren werd in coronatijd. Om 21:00 uur op NPO Radio 1.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie