‘Ik heb met stijgende walging naar de programma’s met Okkie gekeken’
- Nieuws
- ‘Ik heb met stijgende walging naar de programma’s met Okkie gekeken’
[KRO-NCRV] Kunstrover Okkie Durham had over aandacht niet te klagen. De Telegraaf zette hem op de voorpagina en hij was gisteravond te gast bij zowel tv-programma DWDD als bij Pauw. Dit allemaal naar aanleiding van een documentaire van Brandpunt: De Van Gogh-roof, die óók gisteravond werd uitgezonden.
Okkie roofde in 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh-museum. Zijn straf heeft hij inmiddels uitgezeten en de schilderijen hangen sinds gisteren weer in het museum in Amsterdam.
Bekijk hier het Mediaforum
Video niet beschikbaar
“True crime vind ik echt een heerlijk genre”, zegt Nikki Sterkenburg in het Mediaforum op NPO Radio 1, oud-misdaad journalist bij Nieuwe Revu en nu werkzaam bij Elsevier. “Al die rechtbankverhoren en bewijsstukken: doe er een kaftje omheen, leg het in de boekwinkel en je hebt een bestseller.”
Niet bij de publieke omroep
Yoeri Albrecht is het daar mee eens, maar: “Je slaat de spijker op de kop: true crime is voor de yellow press. Mensen smullen van boeken over misdadigers. Maar die mensen komen niet bij de Publieke Omroep uitgebreid aan het woord. Okkie is een geharde crimineel. Iedereen vond het een walgelijke vertoning dat Willem Holleeder indertijd bij College Tour zat. Kennelijk is daar niet van geleerd.”
'Media-ster'
“De reportage van Brandpunt vond ik goed, daar zat nieuws in en een maatschappelijk belang. Justitie werkt mee aan een soort helingindustrie, in ruil voor strafvermindering. Maar die verheerlijking van Okkie in Brandpunt en ook in de praatprogramma’s. Ik heb er met stijgende walging naar gekeken. Wat denk je dat jongeren denken die in een moeilijke fase zitten: die zien hem als een media-ster, ”zegt Albrecht.
Sterrenburg vond daarentegen dat Okkie niet werd verheerlijkt. “Wat van hem overbleef was een 44-jarige man zonder geld, die nog heel veel geld moet betalen aan een schadevergoeding en hoopt dat zijn dochter hem gaat onderhouden. Ik vond de Brandpuntreportage heel goed. Die gaf bijvoorbeeld inzicht in wat er mis is gegaan in het politie onderzoek. De politie vond een pet met DNA en dat was niet genoeg voor een huiszoekingsbevel.”
'Het gaat om geld'
Belangrijk nieuws, beaamt Albrecht. “Maar die spin-off in de praatprogramma’s. Wie zit nou wie te verwijten dat hij een graaier is? Die man wordt verteld: u deugt niet. Maar wat ook niet deugt, is dat die man in praatprogramma’s komt. Die presentatoren deugen ook niet. Het gaat allemaal om kijkcijfers en om geld.”