Vloggende familie: “Als onze kinderen willen stoppen, dan stoppen we!”
- Nieuws
- Vloggende familie: “Als onze kinderen willen stoppen, dan stoppen we!”
Weinig dingen zijn online zo populair als kleine kinderen. Een foto van de grote ogen van een baby op Instagram en de followers komen bij bosjes. Familievloggers Fara en Daniel Bellinga filmen alles, maar dan ook écht alles van hun kinderen en halen daarmee maar liefst 7 miljoen views per maand op Youtube.
“Mijn vrouw en ik vinden het allebei geweldig om met een camera te werken dus deze stap was snel gemaakt”, vertelt Daniel Bellinga, de vader van de vlogfamilie. “We willen met de vlogs een gevoel van geloof, hoop en liefde verspreiden en dat slaat aan bij mensen. Inmiddels kunnen we zelfs rondkomen van vloggen.”
Duizenden mensen zijn dagelijks getuige van het leven van ‘De Bellinga’s. Wat in 2013 begon met educatieve video’s over koken en sporten veranderde al snel in een permanent kijkje in het leven van een doorsnee gezin. “Met onze vlogs proberen we zowel ouders als kinderen te coachen om op een positieve en verantwoorde manier om te gaan met het gebruik van de wereld online.”
Video niet beschikbaar
Kinderarbeid
Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media ziet het vloggen met lede ogen aan en noemt het regelrechte kinderarbeid. “De ouders kunnen rondkomen van de verdiensten van deze vlogs, maar wat krijgen de kinderen ervoor? Ik vraag me af of daar al afspraken over zijn gemaakt.”
Ook maakt Pardoen zich zorgen over de gevolgen die dit constante gefilm kan hebben op de kinderen zelf. Zo zouden de ouders verplicht zijn tegenover de kinderen om goed na te denken over de consequenties die het met zich mee kan brengen. “De kinderen zijn nu nog jong, maar wacht maar tot ze straks 8 of 9 jaar zijn, dan hebben ze misschien helemaal geen zin meer om elke keer die camera in hun gezicht te hebben.”
Volgens Daniel Bellinga wordt er goed gelet op wat de kinderen willen. “Als de kinderen aangeven dat ze iets niet willen delen, dan doen we dat ook niet. En mochten ze ooit zeggen dat ze helemaal met het vloggen willen stoppen, dan doen we dat natuurlijk meteen. We gaan ze niks verplichten.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voordelen
De video’s op Youtube lijken volgens Pardoen wel veiliger te zijn dan bijvoorbeeld het plaatsen van foto’s op Instagram. “Het is veel moeilijker om een video van internet af te halen en te bewerken dan bijvoorbeeld een foto. Daardoor belanden de beelden minder snel op de zwarte kant van het internet.” Toch waarschuwt Pardoen de familie om goed te blijven nadenken over de gevolgen van het delen via de sociale media. Je weet namelijk nooit wie de beelden waarvoor gebruikt.
De dagelijkse vlogs van ‘De Bellinga’s’ kunnen zijn te zien op hun YouTube-kanaal.