Achtergrond
KRO-NCRV

'De mensen die hier liggen zijn geen natuurlijke dood gestorven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De mensen die hier liggen zijn geen natuurlijke dood gestorven'

Ook dit jaar weer geen feest, maar een sobere bevrijdingsdag. Het is een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Daarom vroegen we in Spraakmakers aan luisteraars hoe zij vrijheid doorgeven.

De ouders van Stef Sopacua werden vanuit de Molukken gehuisvest in Kamp Westerbork. Daar werd hij geboren. Zijn opa is in de oorlog onthoofd door Japanners.

Begraafplaatsen

Sopacua vindt het belangrijk om - naast zijn eigen geschiedenis - het besef van vrijheid aan zijn drie dochters door te geven. Daarom nam hij ze toen ze klein waren mee naar oorlogsbegraafplaatsen zoals in Normandië of Limburg waar duizenden jongens en militairen uit Tweede Wereldoorlog begraven liggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Besef goed dat de mensen die hier liggen geen natuurlijke dood zijn gestorven", zei hij tegen ze. "Ze zijn niet doodgegaan van ziekte of ouderdom, maar door een conflict waarin ze werden meegezogen ver van huis."

'Wij genieten nog'

Sopacua leerde zijn dochters dat zij hun vrijheid aan deze jonge soldaten te danken hebben. "Wanneer mijn dochters de leeftijden van de gestorvenen op de grafstenen zagen, dan beseften zij dat zij nog konden genieten. Dat zij nog konden uitgaan. De mensen die hier liggen hebben de kans nooit gehad."

Quote

Mijn vader heeft zijn leven op het spel gezet om mij de vrijheid te geven

Wahhab vluchtte voor IS

Wahhab Hassoo kwam in 2012 met zijn familie naar Nederland, vanuit Irak, op de vlucht voor onder meer IS. "Mijn vader heeft zijn leven op het spel gezet om mij de vrijheid te gunnen."

Veel familieleden van hem zijn ontheemd en zitten nog in vluchtelingenkampen in Koerdistan. Dat doet hem dagelijks beseffen dat hij wél vrij is. "Ik sta er heel vaak bij stil. Ik moet iets doen zodat zij ook vrij kunnen zijn. Die vrijheid verdienen zij ook."

Schuldgevoel en verantwoordelijkheid

Hij heeft een schuldgevoel naar deze mensen toe en voelt een verantwoordelijkheid om ze te helpen. Daarom heeft hij de stichting NL Helpt Yezidi’s. "Yezedi's worden vergeten."

Vrijheid gunnen

Hij geeft vrijheid door, omdat hij mensen met rust laat en hun eigen gang te laten gaan. "Daarmee gun je hen een veilig en vrij leven." Je moet anderen volgens hem de vrijheid gunnen. "Dat doe ik van harte voor alle mensen in Nederland en overal ter wereld."

Veteraan

Esmeralda reageerde in de Spraakmakers Community. Ze is twintig jaar beroepsmilitair geweest. "Ik heb 14 jaar lang vrijheid doorgegeven door met kinderen op basis- en middelbare scholen te praten over hoe het is om veteraan te zijn."

Ook schreef ze een boek over haar eigen ervaringen op het NAVO hoofdkwartier in Afghanistan. "Met de verhalen uit dat boek geef ik vaak lezingen, ook in het bedrijfsleven, om mensen te laten spiegelen aan hun ervaringen."

Wil je ook meepraten me Spraakmakers en je kennis en ervaring met ons delen? Ga dan naar de Spraakmakers Community en meld je aan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie