Achtergrond

‘Dijsselbloem heeft mensen weggejaagd van de Zuidas’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Dijsselbloem heeft mensen weggejaagd van de Zuidas’

[KRO-NCRV] In Groot-Brittannië gevestigde multinationals zullen na de Brexit niet kiezen voor een vestiging op de Zuidas. “Nederland steekt heel negatief uit in de wereld op het gebied van bonussen. Dat beleid is idealistisch ingestoken door de PvdA en Dijsselbloem.”

Dat zegt Hans Hoogervorst, oud-minister van Financiën en voorzitter van de internationale regelgever voor accountancy, de IASB, in de uitzending van Stand.nl.

“Dijsselbloem heeft mensen weggejaagd van de Zuidas en dat is jammer voor Nederland.” Volgens Hoogervorst is Amsterdam een mooie plek om je te vestigen, maar met ons inkomensbeleid zal men uitwijken naar Frankfurt. “Als je er zo strikt in zit, zal men niet naar Amsterdam komen.”

Verkiezingen VK

Volgens Hoogervorst is May geen goede leider. “Dat heeft er ook mee te maken dat ze dat pas sinds kort is, en partijleider zijn is totaal iets anders dan vakminister. Het kost tijd om je leiderschap eigen te maken, dat zien we ook aan Corbyn en Rutte, dus het is te vroeg voor haar gekomen en ze heeft het flink verpest.”

Toch hoopt Hoogervorst dat May de verkiezingen wint. “Met Jeremy Corbyn zou het land in chaos storten”. The City heeft een groot financieel belang in Europa en in Nederland en hoopt dat May wel zo flexibel zal zijn om concessies te doen in de Brexit-onderhandelingen. “De radicale brexiteers zullen daar enorme moeite mee hebben, die moet ze wel kunnen overstemmen binnen de partij.”

Nieuwe Europese crisis

Europa is nog steeds niet uit de crisis, ziet Hoogervorst. In Frankrijk en Italië is de situatie nog heel erg kwetsbaar. “Ondanks of misschien zelfs dankzij de lage rente van de ECB. Dat stimuleert dat schulden hoger worden. In Italië zijn de hervormingen dankzij die lage rente gestopt.”

Volgens Hoogervorst staan de banken er wel sterker voor, maar hebben ze nog steeds niet heel veel kapitaal. “En de schulden zijn wel verder opgelopen. Dat is niet gezond.” Hoogervorst is heel bezorgd over een nieuwe crisis in Europa.

Hij verwacht niet dat de Britse verkiezingen meteen enorme economische repercussies voor Europa en de wereld zullen hebben. “Maar het is niet goed voor het optimisme.”

Formatie Nederland

Tenslotte wil Hoogervorst nog wel even kwijt hoe hij over de formatie denkt: “Ik snap die Pechtold niet. Wel willen regeren met de SP en de ChristenUnie zo aan de kant zetten.” Als het aan Hoogervorst ligt komt er toch een coalitie met de ChristenUnie: “Dat is een betrouwbare partner met een solide economisch beleid.”

Bekijk hier de uitzending van Stand.nl:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie