Achtergrond
BNNVARA

Meerderheid Tweede Kamer: plenaire zaal op de schop nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meerderheid Tweede Kamer: plenaire zaal op de schop nemen

Een ruime Kamermeerderheid wil dat tijdens de grootschalige renovatie van het Binnenhof ook de plenaire zaal wordt meegenomen. Dit blijkt uit een inventarisatie door NPO Radio 1-programma De Nieuws BV.

In 2020 gaat de renovatie van hart van de Haagse politiek van start. Het kabinet laat het Binnenhof in één keer renoveren. Dan worden ook de Eerste en Tweede Kamer onder handen genomen. Dit geldt eveneens voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer uit 1992, waar de bekende plenaire vergaderzaal zich bevindt. Er is dringend groot onderhoud nodig aan de elektrische installatie, het klimaatsysteem, de ICT-voorzieningen. Bovendien moet de brandveiligheid op orde worden gebracht.

Plenaire Zaal Tweede Kamer moet op de schop

Wat ontbreekt op de uitgebreide 'to-dolijst'. is de plenaire zaal. Terwijl de geplande renovatie het uitgelezen moment zou zijn om ook de zaal te verbouwen. Dat vinden veel Kamerfracties, blijkt uit navraag door De Nieuws BV. De VVD, PVV, D66, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK en Forum voor Democratie zouden graag zien dat de plenaire zaal anders wordt ingericht. Bij elkaar tellen deze fracties 109 zetels.

In de huidige opstelling van de Tweede Kamer zitten coalitie- en oppositiefracties in een halve cirkel naast elkaar. Leden van het kabinet zitten in 'Vak K'. Dat vak is iets verhoogd waardoor bewindspersonen boven de Kamerleden uitsteken. Dat doet bij menig Kamerlid de wenkbrauwen fronsen. Zoals bij de Partij voor de Dieren: “de huidige plenaire zaal maakt onvoldoende duidelijk dat de Kamer het hoogste gezag vormt en ministers dienaren (zoals het Latijnse woord minister zegt). De ruimtelijke positie van het kabinet moet daarom worden aangepast.”

PVV-Kamerlid Martin Bosma wil "absoluut verandering en oriëntatie op buitenlandse parlementen", dat wil ook SP’er Ronald van Raak. Zij hebben zich al verdiept in de inrichting van parlementaire vergaderzalen in andere landen. Van Raak zou graag een arena-achtige opstelling zien, waarbij de spreker in het midden staat.

Meer in De Nieuws BV (BNNVARA) vanaf 13:10 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie