Achtergrond
KRO-NCRV

'Wintersport wordt steeds zeldzamer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wintersport wordt steeds zeldzamer'

Door een gebrek aan sneeuw zoeken mensen hun toevlucht in de hoger gelegen skigebieden. Daardoor neemt de drukte en dus ook de kans op ongelukken toe. Ook moeten er massaal sneeuwkanonnen worden ingezet, met alle nadelige gevolgen van dien voor het milieu. Is wintersport nog van deze tijd? "Op de termijn van tientallen jaren wordt wintersport steeds zeldzamer, met name in de lagergelegen skigebieden", zegt Bart Verheggen, klimaatspecialist van RTL Nieuws in Spraakmakers.

De sneeuwgrens schuift op naar boven. "Het precieze getal weet ik daar niet van, maar ik las wel over Zwitserland, dat de sneeuwgrens, ik meen met een paar honderd meter al, omhoog is gegaan", zegt Verheggen. "Dat zal nog steeds meer gaan gebeuren, waardoor lagergelegen skigebieden, bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk, steeds minder sneeuwzeker zijn. Als het te warm wordt dan wordt het ook steeds lastiger om sneeuw te maken."

Skiën wordt steeds exclusiever

Sneeuw 'maken' gebeurt met sneeuwkanonnen. "Dat vraagt heel veel water en heel veel energie. Totdat dat op een gegeven moment ook niet meer kan en je nog hoger moet gaan. Dus dan krijg je steeds minder skigebieden waar je nog kunt skiën en gaan de prijzen ook de pan uit rijzen", zegt de klimaatspecialist.

Wintersport is relatief belastend voor het milieu, volgens Verheggen. Maar vliegvakanties naar de zon zijn ook belastend. "Het is appels met peren vergelijken. Maar hoe verder weg je gaat met het vliegtuig, hoe belastender. Dus als je dan de vergelijking doortrekt en je zegt 'ik ga voor een weekje naar Bali of een week skiën', dan zou het zo maar kunnen dat je, voor het milieu, beter kan gaan skiën."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kanarie in de kolenmijn

Volgens Arjen de Graaf, directeur Nederlandse Ski Vereniging, valt de belasting voor het milieu 'relatief mee'. "Ik denk dat de wintersport een soort kanarie in de kolenmijn is waar de klimaatverandering zichtbaar wordt. Wintersporters drijven hun sport natuurlijk op een relatief kwetsbaar stukje natuur. Het betekent juist dat de wintersportindustrie al tijden bezig is met verduurzaming."

Aantal ongelukken stabiel

Victor Geskes, directeur Alarmcentrale van de ANWB, zegt dat de hoeveelheid ongelukken niet schrikbarend aan het groeien is. "Wat we nu zien, is een relatief korte tijd waarin veel mensen gaan skiën, dat de sneeuwcondities niet overal even goed waren. En dan krijg je inderdaad wel een behoorlijke piek. Als je uitzoomt die je een steady hoeveelheid ongelukken die in de Alpen plaatsvindt."

"Je ziet dat de ongelukken anders worden", zegt Geskes. "Het materiaal waar mensen op skiën is beter, veel mensen dragen een helm." Hij vertelt dat er vooral meer botsingen plaatsvinden. "Zeker als er weinig pistes zijn waar goeie sneeuw ligt en er zijn veel mensen aan het skiën, zie je dat letsels als gevolg van botsingen toenemen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie