Achtergrond

Mediaforum: Hoe erg is het als de politie geen interviews wil geven?

foto: Nabestaanden Mitch Henriquez - Foto: ANPfoto: Nabestaanden Mitch Henriquez - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Hoe erg is het als de politie geen interviews wil geven?

[KRO-NCRV] De politie gaf maandag maar één interview naar aanleiding van het bericht dat twee agenten vervolgd worden in de zaak-Mitch Henriquez. Het interview werd gegeven aan de NOS. Voor de andere media werd een verklaring op internet gepubliceerd.

De zaak ligt bij het Openbaar Ministerie en dat wat de politie wilde zeggen staat in de verklaring die op internet is gezet, zegt hoofd communicatie van de politie Haaglanden Anna Valentini in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Dit is de verklaring die de politie op internet heeft geplaatst:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiechef Paul van Musscher vond het bovendien belangrijker om de bureaus te bezoeken waar de betreffende collega’s werken dan om naar buiten te treden. De interne communicatie was in dit geval belangrijker dan de externe communicatie, zegt Valentini. Ze vindt de keuze voor de NOS de meest logische omdat die omroep landelijke dekking heeft.

'Politie is geen facilitaire dienst'

Columniste Roos Schlikker noemt in het Mediaforum de keuze voor zo'n online statement heel raar. Je moet met de politie in gesprek kunnen gaan, vindt ze. Valentini wijst erop dat RTL een deel van het NOS-filmpje heeft gebruikt en dat ze zo toch andere media heeft kunnen "faciliteren". Volgens Schlikker is de politie geen facilitaire dienst. “Het is toch heel gek dat de politie niet in gesprek wil met journalisten en zelf alleen op zenden drukt?”

'Signaal van angst'

Journalist Jan Tromp vindt in het Mediaforum helemaal niet dat de zaak alleen maar bij het Openbaar Ministerie ligt. Volgens hem valt er genoeg te vragen aan de politie, bijvoorbeeld of de drie andere agenten ook vervolgd zouden moeten worden.

Op deze manier wordt volgens Tromp de indruk gewekt dat de politie in een precaire situatie de boel wil controleren en dat ze zich niet willen wagen aan vragen van journalisten. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat de politie beschikbaar is voor interviews, onafhankelijk van wat ze te zeggen heeft. De hele gang van zaken komt Tromp over als 'een signaal van angst'.

Volgens Valentini is de keus voor een statement juist een service en zeker geen signaal van angst. Ze zegt wel dat de politie de zaak gaat evalueren.

Bekijk hier het Mediaforum met Roos Schlikker en Jan Tromp. Andere onderwerpen zijn de berichtgeving rond Prinsjesdag en dubbele rol die je hebt als je je als journalist in gaat zetten voor een burgerinitiatief:

Ster advertentie
Ster advertentie