Politie scherpt beleid aan na 18 gevallen privacyschending in filmpjes van politievloggers
- Nieuws
- Politie scherpt beleid aan na 18 gevallen privacyschending in filmpjes van politievloggers
[KRO-NCRV] Hoe ziet de dag van een politieagent eruit? Kijk maar op YouTube. Politievloggers als Jan-Willem en Tess zetten fragmenten van hun diensten online, waarin ze te volgen zijn tijdens achtervolgingen, aanhoudingen en andere dagelijkse werkzaamheden. Uit respect voor de privacy worden gezichten onherkenbaar gemaakt. Maar dat systeem is niet onfeilbaar: in maar liefst achttien filmpjes zijn de adressen van slachtoffers en verdachten te achterhalen.
Dat ontdekte de dataredactie van het KRO-NCRV na een uitgebreid data-onderzoek. Ron de Milde, hoofd social media bij de nationale politie, reageerde vandaag op de privacy schendingen in NPO Radio 1-programma De Ochtend. “We hebben heel veel baat bij het gebruik van social media”, zegt De Milde. “We kunnen ermee opsporen, we kunnen er mee voorkomen en de bevolking bereiken. Dus we gebruiken dat beeld, dat mogen en kunnen we ook. Waar het om gaat is de herleidbaarheid.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De Milde gaf toe dat er op de filmpjes van Jan-Willem geen enkele vorm van controle is. “Over het algemeen weten de politiemensen heel goed waar ze zich aan moeten houden”, zegt hij in De Ochtend. “De politie mag beelden opnemen en gebruiken. We zijn wel gehouden aan wettelijke bepalingen. Als we dat niet goed hebben gedaan dan vinden we dat natuurlijk heel vervelend. Het is ook heel vervelend voor de mensen die het betreft en die zichzelf mogelijk herkennen.”
Kan gebeuren
“Kijk, dit zijn vlogs opgenomen door een jonge, enthousiaste politie-collega die wil laten zien wat het werk inhoudt”, vervolgt De Milde. “We moeten dit niet groter maken dan het is. Het is natuurlijk niet met opzet dat mensen te herleiden zijn. Er slipt er af en toe eentje tussen door, dat is ongelukkig. Tuurlijk bieden we dan ook excuses aan als dat nodig is.”
Maar in het geval van Jan-Willem slipten er dus achttien tussendoor. De agent begon vorig jaar met het filmen van zijn dagelijkse bezigheden. Inmiddels heeft de agent ruim 150 filmpjes online gezet en 130.000 volgers verzameld. De privacyfunctionaris van de eenheid Midden-Nederland gaat de beelden bekijken om te beoordelen of volgens de Wet politiegegevens (Wpg) is gehandeld.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Een goed leermoment
De eerste maatregel die naar aanleiding van het onderzoek getroffen wordt is dat de filmpjes met herleidbare informatie meteen verwijderd gaan worden. Maar van het ronduit beëindigen van het vloggen is geen sprake. Volgens De Milde heiligt het doel de middelen en hebben ze genoeg baat bij social media om er mee door te gaan.
“De bevolking en de samenleving heeft echt iets aan politie op social media”, zegt De Milde. “We gaan wel de vlogs van Jan-Willem samen met hem en een privacyfunctionaris bekijken. We leren elke dag hoe we dit middel zo goed mogelijk kunnen gebruiken. Dit is echt een heel goed leermoment geweest, en ik ben overtuigd dat we het in de toekomst beter gaan doen.”