Achtergrond
KRO-NCRV

Veroordeling Jos B. allerminst zeker: 'De zaak is helemaal niet rond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veroordeling Jos B. allerminst zeker: 'De zaak is helemaal niet rond'

Oké, er is DNA van Jos B. gevonden. Maar het kan op tal van manieren op de kleding van Nicky Verstappen zijn gekomen. Bereid je voor op een lange en ingewikkelde rechtszaak en houd rekening met vrijspraak. Dat zegt Volkskrant-journalist Jan Tromp in Het Mediaforum van Spraakmakers over de zaak Jos B, de verdachte van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen.

De berichtgeving vertoont volgens Tromp hysterische trekjes. "Het lijkt wel of we er niet genoeg van kunnen krijgen. Maar na de Bin Laden-achtige euforie zette actualiteitenrubriek Nieuwsuur gisteren op een scherpe wijze de ontnuchtering in. Met als centrale vraag: Nu heb je hem, maar wat dan nog."

In de uitzending van Nieuwsuur werd de vraag opgeworpen of het nu zeker is dat Jos B. de dader is. Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen was daar niet zo zeker van. “Mensen denken: er is DNA, dus de zaak is rond. Dat is dus helemaal niet zo. Is het DNA echt van de dader of is het toevallig daar terechtgekomen? Belangrijk zijn de sporen op de kleding. Laten die sporen zien dat Nicky door deze man is vermoord? Of is Nicky misbruikt en op een andere manier overleden?

Relativeren

In dezelfde uitzending zei ook advocaat Jan Vlug dat een mogelijke veroordeling nog bepaald geen feit is. Vlug: "We veroordelen toch niet iemand omdat de burger dat wil. We veroordelen iemand als het wettig en overtuigend bewezen is. Punt."

Volgens Jan Tromp moet de journalistiek een pas op de plaats maken. Tromp: "Het is juist de taak van de media om ogenblikkelijk de relativering in te zetten, vraagtekens te plaatsen en scepsis aan de dag te leggen."

Ster advertentie
Ster advertentie