Achtergrond
KRO-NCRV

Vrouwen deeltijdprinsesjes? 'Vaders moeten naar zichzelf kijken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen deeltijdprinsesjes? 'Vaders moeten naar zichzelf kijken'

Wanneer Andreas Jonkers met zijn zoontje bij de speeltuin staat hoort hij het geklaag van andere vaders. De opvang belt altijd als eerst de vrouw als het kind ziek is en bij het consultatiebureau worden ze niet eens áángekeken. Met dit 'gezeur' maakt hij korte metten: de vader moet zélf meer verantwoordelijkheid nemen in de opvoeding bepleit hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Hoewel er veel is veranderd in Nederland de afgelopen decennia zijn het nog steeds de vrouwen die het meeste voor de kinderen zorgen, vertelt Jonker. Hij is journalist en auteur bij De Correspondent en schrijver van het boek En toen vonden ze mijn vader.

Voor Vaderdag verschijnt dit weekend een opiniestuk over vaderschap van zijn hand in Het Parool.

Deeltijdprinsesjes

Mannen werken nog altijd meer dan vrouwen en wat betreft de kinderen zorgen moeders drie keer zoveel voor hun kroost en nemen twee keer zo vaak verlof op als vaders. Eenmaal moeder verdienen vrouwen bijna veertig procent minder dan niet-moeders.

"In de feministische discussie wordt vaak over vrouwen gesproken als parttime-prinsesjes", zegt Jonkers. Vrouwen werken minder dan mannen en dat zouden ze doen omdat ze niet meer wíllen werken. "Maar misschien ligt de verklaring ook in het feit dat mannen gewoon niet minder zijn gaan werken", aldus Jonker.

Hij noemt het bizar dat uit onderzoek van het CBS blijkt dat vier op de tien mannen vindt dat vrouwen beter voor (hun) kinderen kunnen zorgen. "Alles wat je vaker doet, daar word je beter in."

Volgens Jonkers is uit onderzoek gebleken dat moeders niet per se beter zijn in de zorgtaken dan vaders. Voor de ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat er twee verzorgers of opvoeders zijn.

Oplossing

Jonkers vindt dat er voor de oplossing te vaak naar externe gekeken wordt. De politiek is niet progressief genoeg en er zouden betere verlofregelingen voor vaders moeten komen. Of bedrijven krijgen de schuld: de baas wil niet dat een man minder gaat werken. "Mannen kijken niet naar zichzelf", concludeert Jonkers.

De oplossing om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland écht tegen te gaan is volgens hem simpel. "Vaders moeten minder gaan werken en meer gaan zorgen."

Dit is volgens hem goed voor de kinderen omdat ze twee volwaardige, betrokken ouders krijgen en voor de vrouwen omdat zij meer kunnen gaan werken. Als de vaders wat minder zeuren en meer gaan zorgen, is het volgens hem ook snel gedaan met het fenomeen deeltijdprinsessen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie