Achtergrond
KRO-NCRV

Videoscheidsrechter: 'We moeten er niet zo eindeloos over blijven mekkeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Videoscheidsrechter: 'We moeten er niet zo eindeloos over blijven mekkeren'

Oranje doet niet mee aan het WK, maar we hebben toch iets gevonden waar we allemaal over kunnen discussiëren: de videoscheidsrechter. Want is het nu een zege voor het voetbal of zorgt het voor alleen maar méér discussie?

Video niet beschikbaar

Zaterdag gebeurde het twee keer: de videoscheidsrechter zorgde er voor dat er een strafschop werd gegeven die de arbiter in eerste instantie niet gaf. En zondag in de wedstrijd Brazilië - Zwitserland ontstond er meerdere keren discussie over waarom die 'videoscheids' zich juist stil hield. Met name bij het doelpunt van Zwitserland.

Het gaat om grote belangen

Sommige mensen nemen voetbal en het WK erg serieus. Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool en groot voetbalfan: "Voetbal is geen spelletje. Het gaat om grote belangen en heel veel geld, en dan kun je niet zeggen: oh, ik heb het verkeerd gezien, pech gehad. Maar nu zien we dat de videoscheidsrechter ook maar een mens is. Uiteindelijk kan die ook een verkeerde beslissing nemen."

Het hele weekend was er veel discussie over de videoscheidsrechter. Hebben we hier nou wat aan? Oud-scheidsrechter Mario van den Ende denkt dat de videoscheidsrechter wel voor verbetering kan zorgen, maar dat de mensen die er mee werken veel beter getraind moeten worden. Hij zag een paar voorbeelden waarin de scheids zijn nut bewees, maar ook "een zestal hele duidelijke momenten waarop de videoref in gebreke bleef".

Al 23 jaar videoscheidsrechter in rugby

Het wereldkampioenschap voetbal is het eerste grote toernooi waar de videoscheidsrechter een rol speelt. In andere sporten wordt een beetje vreemd gekeken naar de voetbalwereld. In het rugby wordt al sinds 1995 gebruik gemaakt van technologische hulpmiddelen.

Dirk Heuff is opleider van rugbyscheidsrechters in Nederland en het buitenland: "In het begin was ook in het rugby veel discussie. De scheids is heilig. Het staat zelfs in de spelregels dat de scheidsrechter de enige is die de beslissing neemt. En meer ogen zorgen voor vertraging, dat wordt niet gewaardeerd in zo’n snelle sport. Maar inmiddels is iedereen er aan gewend."

Het is volgens Heuff belangrijk dat de scheidsrechter in het veld het laatste woord houdt: "Je hebt dat nodig. Als bij elke beslissing de videoscheids het mag zeggen, dan duurt zo’n wedstrijd voor je het weet drie uur. Dat moet je niet hebben."

Voetbal is tuttig

Online wordt veel gereageerd op het onderwerp. Veel mensen zien de videoscheidsrechter als een verbetering binnen het voetbal. Willem van Oostvoorn is professioneel sportbegeleider: "Het werd een keer tijd. Dat het nu gebeurt is goed, dat het half gebeurt is beetje tuttig. Maar dat past wel bij de conservativiteit van het voetbal."

Trudy Nieuwenhuizen, 81 en de eerste Nederlandse vrouwelijke sportjournaliste na de Olympische Spelen van 1948, is het eens met Van Oostvorn: "Helemaal eens met de videoscheidsrechter: uiteindelijk kan die het altijd beter zien. We moeten er niet zo eindeloos over blijven mekkeren. Laten we het nu eens accepteren."

Ster advertentie
Ster advertentie