Achtergrond
KRO-NCRV

'Het kabinet plakt alleen maar pleisters met deze maatregelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het kabinet plakt alleen maar pleisters met deze maatregelen'

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet, zoals ieder jaar, haar plannen gepresenteerd. Maar dit jaar waren die anders: er zullen miljarden worden geïnvesteerd om onder andere de koopkracht te herstellen en een prijsplafond voor de energieprijzen in te stellen. '''Het kabinet plakt alleen maar pleisters'', stelt luisteraar Ralf Embrechts in Spraakmakers.

Embrechts werkt in de armste wijken in Tilburg en ziet met eigen ogen hoe de gezinnen in zijn buurten amper rondkomen. "De aangekondigde maatregelen zijn niet zo mooi als ze eruitzien", zegt hij. "Het kabinet dempt alleen de maatregelen die het afgelopen jaar ellende hebben veroorzaakt: de inflatie en de energieprijzen. Maar daar lossen we de armoede niet mee op."

Volgens Embrechts zijn de maatregelen maar tijdelijk. "Wat komt erna? Mensen vertrouwen het nog niet. Het kabinet plakt alleen maar pleisters, de structurele wond blijft." En dat heeft grote gevolgen, denkt de luisteraar. "De stress verlamt mensen echt. Als je een hele nacht wakker moet liggen sta je niet op als leuke papa of mama, en dat werkt uit op kinderen. Daar hebben we nog jaren last van. Ik mis een visie van het kabinet bij het oplossen van armoede."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Er blijft altijd wat te zeuren'

Luisteraar Huib vindt de maatregelen zo slecht nog niet. "Het is natuurlijk nooit genoeg, er blijft altijd wel wat te zeuren", zegt hij. "Maar misschien kunnen we accepteren dat de omstandigheden iets armer zullen zijn en we minder krijgen. De koopkracht zal afnemen, maar daar moeten we aan wennen."

Politiek verslaggever bij de NOS, Nynke de Zoeten, legt de plannen van het kabinet uit. "Er gaat veel geld naar mensen", aldus De Zoeten. "Maar daar hebben ze misschien niet veel aan omdat de prijzen ook stijgen. Maar het signaal is dat het kabinet wilt meegeven dat mensen niet volledig door het ijs zullen zakken door het prijsplafond in te stellen", zegt de verslaggever. "Dat geeft enige zekerheid. Het is een sterk nivellerend pakket."

Kabinet net begonnen

Of het kabinet momenteel niet meer kan doen dan dit? "Op dit moment kan het kabinet niet veel anders", zegt Floor Bremer, politiek verslaggever bij RTL Nieuws. "Dit is wat ze kunnen en moeten om er voor te zorgen dat mensen niet afgesloten worden van gas. Ja, natuurlijk kunnen ze meer, maar je moet ook niet vergeten dat dit kabinet eigenlijk net bezig is", legt ze uit. En, niet te vergeten: de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne maken het niet makkelijker. "Er speelt nogal wat in het land. Je kunt ze niet helemaal kwalijk nemen dat met alles wat de afgelopen tijd gebeurd is ze niet met een doorwrocht plan komen over hoe ze dit structureel zullen aanpakken."

Het is pleisters plakken, zegt Bremer instemmend. "Door de maatregelen zal er een kleinere groep mensen komen die echt arm is, maar dat is nog steeds een groep van meer dan 1 miljoen mensen die alsnog onder die armoedegrens leven. Daar moet ook wat voor gebeuren", zegt ze. "Zij liggen al op de bodem en kunnen niet nog armer worden, ze hebben al geen geld meer. Dat zou een groep zijn waar meer voor moet gebeuren, maar dat zie je nog niet terug in deze plannen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie