Waarom krijgt baby Charlie in Nederland zoveel aandacht?
- Nieuws
- Waarom krijgt baby Charlie in Nederland zoveel aandacht?
De afgelopen tijd zijn er dagelijks tien krantenartikelen over de Britse baby Charlie verschenen in Nederland. Onderzoeksjournaliste Sanne Terlingen vraagt zich af waar die vele aandacht voor nodig was. Volgens haar heeft de zaak nauwelijks relevantie voor Nederland.
De pasgeboren Charlie Gard heeft een zeldzame aandoening, waardoor hij volgens Britse artsen geen kans maakt om een normaal leven te leiden. Een Amerikaanse arts gaf de ouders echter een sprankje hoop, door een experimentele behandeling aan te bieden. Rechters verboden de ouders echter om Charlie naar Amerika te brengen. Om dat tóch te kunnen doen, besloten ze de media in te schakelen.
Forumlid en MAX-bestuurder en presentator Jan Slagter berekende dat er in de afgelopen veertien dagen maar liefst 140 artikelen verschenen over ‘baby Charlie’ in Nederlandse kranten. En dat terwijl het thema, volgens Terlingen, nauwelijks relevant is voor Nederland. In Engeland kan deze zaak mogelijk jurisprudentie opleveren voor latere, vergelijkbare rechtszaken. Maar in Nederland is dit niet het geval. “Je volgt puur de emotie”, is de mening van de journaliste.
Emoties, internationale aandacht en levensbeëindiging
Terlingen denkt dat de zaak vooral Nederlandse aandacht krijgt omdat het onderwerp nogal wat emoties oproept. Zelf heeft ze een dochter die qua leeftijd maar één maand verschilt van Charlie en ze heeft begrip voor de ouders. “Ik snap dat ze het gevecht aangaan en daarbij de media inschakelen”, zegt de onderzoeksjournaliste van Argos en One World, maar ze vraagt zich wel af of de media daarin mee hadden moeten gaan.
De extra aandacht komt ook doordat het verhaal snel internationaal werd. De paus nam het op voor de ouders van Charlie en ook de Amerikaanse president Donald Trump sprak zich uit. Daarom gingen Nederlandse kranten erover schrijven. “Zo werken de media helaas.”
Een derde reden is wat filosofischer, volgens Terlingen. Vragen als ‘wanneer is een leven voltooid?’ en ‘wanneer mag je een leven beëindigen” staan hier in de aandacht. Misschien heeft om die reden Charlie veel aandacht gekregen.
Vanochtend werd bekend dat het jongetje wordt over gebracht naar een hospice om daar in alle rust te sterven.