Achtergrond
KRO-NCRV

Oók mensen met een verstandelijke beperking willen zich ontwikkelen. Deze academie helpt hen daarbij

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Oók mensen met een verstandelijke beperking willen zich ontwikkelen. Deze academie helpt hen daarbij

Wie klaar is met speciaal onderwijs, wil ook doorstuderen. De Academie voor Zelfstandigheid heeft een enorm scholingsaanbod, en Spraakmakers-verslaggever Mariëlle Beers liep mee in een restaurant, bij de groenvoorziening én met een cursus daten.

Nederland telt meer dan een miljoen mensen met een verstandelijke beperking, die allemaal op de een of andere manier graag van betekenis willen zijn, maar net wat meer begeleiding nodig hebben om goede baan uit te kunnen uitoefenen.

De Academie voor Zelfstandigheid helpt een handje. Die is 14 jaar geleden opgericht door een aantal zorgorganisaties, vertelt Ageeth Ouwehand, bestuurder van ’s Heeren Loo. "Omdat ze zagen dat cliënten die klaar waren met speciaal onderwijs, zich graag door willen ontwikkelingen en daar eigenlijk geen opleiding voor is."

Altijd blij

Locaties vind je door het hele land, het aanbod is breed, vertelt Ouwehand. "Van omgaan met de computer, huishouden doen als je zelfstandig wilt wonen, en je leren gedragen in het verkeer. Tot en met: drie brancheopleidingen: in de horeca, logistiek en groenvoorziening."

Wat dat laatste betreft: verslaggever liep mee met een aantal jongeren die kwamen snoeien als in de tuin van Jose uit Wassenaar. Tot haar volle tevredenheid. "Ze zijn gemotiveerd, zijn graag buiten, als ze komen ben ik altijd blij."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie