Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dit theaterstuk over boerenprotesten in 1971 is 'bijna angstig actueel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit theaterstuk over boerenprotesten in 1971 is 'bijna angstig actueel'

Theaterspektakel Hanna van Hendrik gaat over een boerin die door ruilverkaveling haar boerderij kwijtraakt. Dat het stuk zo actueel zou zijn, had actrice en bedenkster Johanna ter Steege nooit kunnen vermoeden.

"Het is zo’n beetje Soldaat van Oranje", zegt Ter Steege ter illustratie. Op het toneel op vliegbasis Twente verschijnen drie motorcrossers, een vierkoppige band, zes koeien, acht acteurs, twaalf ballerina's en veertig figuranten. Al met al zijn ze daar, elke avond, inclusief publiek, met dertienhonderd man.

Met man en macht tegengaan

Een grootse productie over een eveneens groots onderwerp: de ruilverkavelingsprotesten, begin jaren '70 in Tubbergen. Hoofdrolspeler is Hanna, die gespeeld wordt door Ter Steege. "Je ziet haar leven. Zij neemt de boerderij over van haar vader - haar moeder is jong overleden. Een boerderij die van generatie op generatie is overgedragen. En dan, in 1971, komt daar die ruilverkaveling.

In die tijd was het voor boeren moeilijk om uit te breiden. Haar boerderij redt het niet en ze moet hem verkopen, maar dat probeert ze met man en macht tegen te gaan."

Afscheid nemen van iets dierbaars

Er zit heel veel plezier in, zegt Ter Steege: feesten, een bruiloft, geboorte van een kind. "Maar uiteindelijk is het een voorstelling die gaat over pijn en afscheid moeten nemen van datgene wat je zo dierbaar is."

Hoe klinkt de voorstelling? Verslaggever Maarten Bleumers was bij de generale repetitie

Aandacht voor het leed

Een stuk dat een aantal jaar geleden geschreven is, over het verleden gaat en nu ineens zoveel raakvlakken heeft met de actualiteit. Dat is bijna eng, vindt ook Ter Steege. "We doen geen uitspraak, maar laten zien wat er gebeurt en hoe mensen zich daartoe verhouden."

"Wat we willen laten zien, is de pijn en verdriet die mensen hebben, de rouw die mensen voelen als ze afstand moeten doen van iets. Dat daar aandacht voor mag zijn. Na afloop gaan mensen met elkaar in gesprek. Dat is wat ik hoop dat blijft gebeuren."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie