Achtergrond
EO

'Genderneutrale taal is mierenneukerij met woorden'

foto: ANP/REMKO DE WAALfoto: ANP/REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Genderneutrale taal is mierenneukerij met woorden'

Genderneutraal taalgebruik heeft er in Zweden toe geleid dat mensen anders zijn gaan denken over seksen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat door een nieuw ingevoerd woord, mensen toleranter zijn geworden tegenover seksuele minderheden. Zou Nederland hier een voorbeeld aan moeten nemen? In Dit is de Dag ging neerlandicus en 'taaldokter' Joost Swanborn hierover in gesprek met voormalig voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, Carolien van de Lagemaat.

In Zweden kennen ze naast de woorden han (hij) of hon (zij), ook het genderneutrale voornaamwoord hen dat in 2015 een wettelijke status kreeg. Taaldokter Joost Swanborn vindt niet dat er in Nederland een genderneutrale aanspreekvorm moet komen. "Dat leidt juist tot taalverarming", zegt hij. "Het is bedoeld om een hele kleine groep tevreden te stellen, maar daarmee is het einde zoek. Dan moet er op elke uitzondering een term of taal geplakt worden." Hij spreekt over genderneutrale taal als 'zielloos', 'humorloos' en als 'mierenneukerij met woorden'.

Buitengesloten

Carolien van de Lagemaat vindt daarentegen wel dat Nederland aan de slag moet met genderneutraal taalgebruik. "Op dit moment worden mensen door taal buitengesloten en dat moet je nooit willen", bepleit de oud-voorzitter van Transgender Netwerk Nederland.

Ze weerlegt het feit dat het om een kleine groep zou gaan. "Uit onderzoek blijkt dat vijf procent van de wereldbevolking met gender worstelt." Van de Lagemaat wil taal daarom graag inclusief maken. "Wie voelt zich nou gekwetst door iets algemener aangesproken te worden?"

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Wat is het effect van genderneutrale taal?

Ster advertentie
Ster advertentie