Achtergrond

'Zorgelijk dat politie nog geen beleid heeft over bodycams'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorgelijk dat politie nog geen beleid heeft over bodycams'

Al vanaf 2009 wordt er bij de politie gebruik gemaakt van bodycams, een klein cameraatje dat op de kleding van een agent kan worden bevestigd. Maar een goed beleid over hoe die bodycams te gebruiken, is er nog altijd niet.

Zorgelijk, vindt Rejo Zenger van de Stichting Freedom Inc. "De politie experimenteert al zeven jaar met dit soort technologie, zonder dat daar beleid voor is. En het gaat nog wel even duren voordat het gefixt is," zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

De politie constateerde vorig jaar zelf ook dat er geen duidelijk beleid is over het gebruik van de bodycams. Zenger vindt dat agenten de bodycams aan moeten zetten als ze op een melding afgaan, dus voordat ze in contact komen met de burger.

"Stel: er ontstaat een handgemeen tussen een agent en een burger en de politie zet dan pas de camera aan. Dan ziet het eruit alsof die burger de kwaaie was en dat hij aan het vechten was met de politie. Maar wat je dan misschien niet hebt gefilmd is wat er aan vooraf is gegaan. Bijvoorbeeld als de politie heel onredelijk was tegen die burger”, zegt Zenger.

Volgens Zenger moeten burgers goed op de hoogte zijn wanneer er wel en niet gefilmd wordt. Dick Pijl van het project Sensing van de politie is het daarmee eens. "Het is de opdracht van de politie om er een goed beleid op te maken. Waarom die dingen op een bepaald moment aan of uit moeten en hoe lang we de beelden mogen bewaren. Privacy is ook voor ons een groot goed."

Bekijk hier het gesprek met Rejo Zenger en Dick Pijl

Ster advertentie
Ster advertentie