Achtergrond
EONOS

Het bijzondere verhaal achter de zelfmoordpoging in de Tweede Kamer

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Het bijzondere verhaal achter de zelfmoordpoging in de Tweede Kamer

Huiveringwekkend nieuws uit Den Haag. Een man in de Tweede Kamer probeerde donderdag met een riem en een sprong van de publieke tribune een einde aan zijn leven te maken. De man, Hans Kamperman, schreef een afscheidsbrief op Facebook waarin hij verklaarde dat hij met deze daad de in zijn ogen onterechte criminalisering van cannabis onder de aandacht wilde brengen. In Langs de Lijn En Omstreken vertelt Domien Esselink het bijzondere verhaal van Kamperman.

Het verhaal achter de zelfmoordpoging in de Tweede Kamer

Domien Esselink, journalist voor De Gelderlander in de Achterhoek, kent Hans Kamperman persoonlijk. "Ik ben nog nooit zo’n idealist tegen gekomen," vertelt Esselink. "Hij is er echt van overtuigd dat hennep de wereld kan redden." Dat was ook de reden dat Kamperman vorig jaar besloot zijn vijf wietplanten te drogen, zodat er wietolie van gemaakt kon worden voor vrienden met kanker. Maar dat liep anders dan gepland. De politie deed een inval in zijn villawijk en uiteindelijk werd Kamperman veroordeeld voor het in bezit hebben van te grote hoeveelheden cannabis. Volgens Esselink nam Kamperman soms ook de schuld op zich voor anderen die hij niet wilde verlinken bij justitie. Daar ging het mis. Door zijn strafblad kon Kamperman Canada niet meer bezoeken. Het land waar zijn levenswerk ligt, een eigen natuurreservaat beheerd door indianen. Dat heeft hem volgens Esselink heel hard geraakt. "Zijn vrouw is daar nu nog, en die heeft daar gehoord wat er in Den Haag gebeurd is."

Strijd voor legale wiet

Op het moment dat Kamperman niet meer naar Canada kon gaan, besloot hij om zich fulltime in te zetten voor de legalisering van wiet. Twee maanden lang demonstreerde hij bijna dagelijks voor de Tweede Kamer. "Zelf heeft hij nog nooit een joint gerookt, hij leeft juist heel gezond," vertelt Esselink. Maar Kamperman vond dat hem zo’n groot onrecht was aangedaan dat hij besloot net zo lang door te gaan totdat wiet uit de opiumwet zou worden gehaald. Tot vandaag.

Esselink: "Ik was erg geschrokken toen ik het hoorde, maar ik was ook niet echt verbaasd. Hans is erg emotioneel betrokken en ziet nergens kwaad in. Het is echt een bijzondere man."

De verwachting is dat Kamperman vrijdag het ziekenhuis mag verlaten. Domien Esselink is zeker van plan hem weer op te zoeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn 'Zelfmoord? Praat erover'. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Ster advertentie
Ster advertentie