Achtergrond

‘We zijn trots op onze mbo opleiding’

foto: vlnr Charity Lobrano, Robin Kikkert, Rick de Wijk en Ibrahim Sananfoto: vlnr Charity Lobrano, Robin Kikkert, Rick de Wijk en Ibrahim Sanan
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘We zijn trots op onze mbo opleiding’

[EO] Sil de Weerd, student Voeding & Voorlichting aan het Clusius College, mag zich een jaar lang landelijk ambassadeur van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) noemen. Hij vertegenwoordigt alle Nederlandse mbo-studenten en behartigt hun belangen binnen het onderwijs, de politiek en de media. Vier andere kandidaten voor deze eretitel waren woensdag te gast in Langs de Lijn En Omstreken. Zij zien het als hun missie om samen het mbo positiever op de kaart te zetten.

MBO'ers willen imago opvijzelen

"Het mbo komt te vaak negatief in het nieuws, en dat vinden wij niet terecht. Daarom willen we graag tegenwicht geven", aldus mbo-student Rick de Wijk. De nieuwe ambassadeur Sil de Weerd gaat in dat proces een belangrijke rol spelen. "Maar met z’n allen kunnen we verschil maken", denkt studente Robin Kikkert. "Door verhalen te verspreiden en trots te zijn op onze opleiding. Je moet ergens beginnen en jezelf verder ontwikkelen."

Charity Lubrano (28) volgt de opleiding Helpende zorg en welzijn en is daar trots op. "Voor mij is het toegankelijker dan hbo. Dat is ook twee keer zo duur als het mbo." Door omstandigheden brak Charity een eerdere opleiding af en werd intussen moeder van twee kinderen. Thuis zitten met een uitkering bleek niet ideaal, waardoor ze toch weer ging studeren. "Sindsdien gaat het beter met me, en ook met mijn kinderen. Ik wil graag maatschappelijk werk gaan doen."

Het mbo heeft ook opleidingen in vernieuwende richtingen. Zo volgt Ibrahim Senan (24) de studie megatronica. Daarin komen robotica en elektronica samen. Senan paste wat hij leerde meteen toe. Hij ontwierp een ingenieus 3D-doosje voor de verlovingsring die hij aan zijn geliefde gaf. Met succes, want het antwoord op het cadeau was ‘ja’.


Ambassadeur Sil de Weerd (tweede van links)

Doorstromen

Veel mbo-studenten krijgen van hun omgeving het advies om snel door te stromen naar het hbo. Robin Kikkert (23) bewandelde de omgekeerde weg, en doet een mbo-studie verpleegkunde. "Ik merkte dat het hbo niet helemaal mijn ding was, het was erg vanuit de boeken gericht. Toen dacht ik: als ik nu in het mbo de basis leg, kan ik altijd nodig verder. Ik ben daar blij mee! Mijn moeder en oma waren trots, maar kennissen en collega’s vroegen me steeds of ik verder zou gaan naar het hbo. Het mbo wordt echt als een stap terug gezien. Maar mbo’ers zijn juist belangrijk! Dat zijn praktijk- en vakmensen. We hebben iedereen nodig."

Ook Rick de Wijk (23) is tevreden over het mbo. "Ik werd op de basisschool veel gepest en had een laag zelfbeeld. Ik kreeg het advies vmbo, en ontdekte daar pas wat ik kon." Rick ging werken bij een slagerij, die hij overnam na de plotselinge dood van de slager. In die periode leerde hij dat hij met klanten kon omgaan en leiding kon geven. Daarna ging hij de opleiding junior accountmanager volgen aan het mbo Amersfoort. Ook deed hij ervaring op in de mbo-studentenraad en de landelijke jongerenorganisatie beroepsonderwijs. "Misschien ga ik straks wel in het mbo werken, want ik ken de organisatie inmiddels vrij goed", zegt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie