Achtergrond
AVROTROS

Jan Roos: 'Inclusiviteit betekent: mensen toelaten waar je het NIET mee eens bent'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Roos: 'Inclusiviteit betekent: mensen toelaten waar je het NIET mee eens bent'

Hij is nooit een meeloper geweest. Als kind hield Jan Roos er al zijn eigen ideeën op na. "Vanaf mijn tiende las ik drie kranten per dag. Heel veel scholen van binnen gezien, meestal van buiten."

#6 - Jan Roos

"Nederland is één grote kudde schapen. We vinden het prettig om niet op te vallen, we zien er hetzelfde uit, we praten hetzelfde, we eten hetzelfde, we doen hetzelfde, en we denken hetzelfde, want als je anders denkt dan de kudde, dan val je erbuiten. En we willen binnen de lijntjes kleuren", zegt Roos in MISCHA!.

Dwarse denkers

Schrikbarend, noemt hij het, dat er anno 2022 zo weinig ruimte is voor een ander geluid. "De gemiddelde krantencolumnist is overheidsbeleid aan het goedpraten en aan het verdedigen. Terwijl columnisten vroeger dwarse denkers waren, die dachten anders en die waren het juist niet met het beleid eens. Maar nu? De mensen die niet mak zijn, die krijgen geen podium meer."

Vla en borrelnoten

Dus heeft Roos zijn eigen podium gekozen, YouTube, waar hij een goed bekeken kanaal heeft waar hij onder andere vla en borrelnoten recenseert. "Een aanklacht tegen de cancelcultuur, tegen woke, tegen YouTube. Ik had een YouTube-kanaal waar ik in vlogs vertelde wat ik van de wereld vond, maar daarbij heeft YouTube de reclame-inkomsten uitgezet." Ook bij Roddelpraat - dat hij samen met Dennis Schouten maakt - is dat zo, vertelt hij.

Knuffeltje

Diversiteit, breek hem de bek niet open. Een begrip dat volgens hem totaal verkeerd wordt toegepast. "Al die mensen die diversiteit en inclusiviteit propaganderen, willen de mensen waar ze het niet mee eens zijn buiten sluiten. Maar inclusiviteit betekent ook dat daar mensen bij horen met wie je het niet eens bent. Die meningen hebben die je niet leuk vindt. Of die dingen zeggen die beledigend zijn. Weet je wat mensen moeten doen die beledigd zijn? Bij hun moeder op schoot gaan zitten en vragen of ze een knuffeltje krijgen!"

Gerelateerde podcast

MISCHA!

MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie