Achtergrond
AVROTROS

Pete Wu: 'Als ik jarig was, werd er in de klas Hanky Panky Shanghai gezongen'

foto: eigen beeldfoto: eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Pete Wu: 'Als ik jarig was, werd er in de klas Hanky Panky Shanghai gezongen'

Zijn Chinese ouders noemden hem een banaan. Geel van buiten, wit van binnen. Mensen die hem niet goed kennen, vinden hem een Chinees. Mensen die hem wél goed kennen, zien in hem een witte vrouw.

#3 - Pete Wu - MISCHA!

Stereotyperingen van Chinese Nederlanders, daar is journalist, schrijver en documentairemaker Pete Wu klaar mee. "Aziatische Nederlanders moeten zichtbaarder zijn en zich meer uitspreken. Alleen dan komen we af van de stereotyperingen en anti-Aziatisch racisme." Dat zegt Wu in het NPO Radio 1-programma MISCHA!

De Chinees in het restaurant

Pete Wu ziet hoe zijn ouders en hun generatie zijn gemarginaliseerd tot ‘de’ Chinees in het restaurant of van de snackbar. En ook hijzelf heeft daar zijn leven last van gehad vertelt hij. "Als ik jarig was werd er in de klas ineens Hanky Panky Shanghai gezongen in plaats van Lang zal ze leven. En ik werd eens voor een filmrol tot een Aziatische nerd gemaakt met bril en rekenmachine. Het is niet altijd racistisch bedoeld. Maar het is nodig dat Aziatische Nederlanders meer gezichten krijgen. Hoe meer verschillende gezichten hoe menselijker."

Kinderen krijgen en dan terug naar China

Wu voelt de verantwoordelijkheid daar een steen aan bij te dragen. Dat is iets dat vooral bij de tweede generatie Nederlandse Chinezen leeft, zegt hij. "Mijn ouders snappen die noodzaak niet. Die zijn hierheen gekomen en waren aan het overleven. Alleen basis-Nederlands leren, geld verdienen, kinderen krijgen en dan weer terug naar China. Maar ik ben hier geboren. Nederland is mijn land. We hebben het nodig dat meer mensen zich uitspreken en zichtbaar zijn."

Racisme

Dat racisme tegen Aziaten meer op de voorgrond is gekomen, is positief, zegt Wu. Dan kunnen we het bestrijden. "Het is nodig dat we verschillende soorten verhalen krijgen. Meer zichtbaarheid op tv, bij de NPO bijvoorbeeld. Een talkshow gepresenteerd door een Aziatische Nederlander bijvoorbeeld. Grote stappen zijn nodig."

Luister hier het hele interview met Pete Wu terug!

#3 - Pete Wu - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie