Achtergrond

Dit is broeder Stijn (28), de (bijna) jongste monnik van Nederland

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is broeder Stijn (28), de (bijna) jongste monnik van Nederland

"Acht jaar geleden zei ik nog dat ik m'n tijd echt niet ging verdoen tussen de boeken in een klooster. En nu zit ik hier", vertelt broeder Stijn (28). Gehuld in een monnikenkap leeft, woont en bidt Stijn in de Sint Willebrordsabdij in Doetinchem.

Het verhaal van broeder Stijn is onderdeel van een podcastaflevering over twintigers die hun hart volgen. Zij durven te doen wat ze leuk vinden zonder rekening te houden met oordelen uit de maatschappij. Zo worden ze gelukkig. Hier kun je die podcast, gemaakt door het NPO Radio 1-collectief Alicante, luisteren.

Stijn leeft volgens een vast stramien. Elke dag staat hij om zes uur 's ochtends op. Hij bidt, ontbijt, bidt opnieuw, viert de dagelijkse mis, zingt met de andere monniken, luncht, bidt opnieuw, studeert, praat met gasten die op retraite zijn in het klooster, dineert, bidt, slaapt en staat weer op. Elke dag ziet er zo uit. Op twee dagen per maand na. Dan bezoekt hij bijvoorbeeld zijn ouders en verlaat hij het klooster.

Rationeel geloven in god

Zijn ouders zijn niet religieus en hij is niet opgevoed met het christendom. Tijdens zijn studie religie wil de nieuwsgierige student weten hoe het kan dat gelovigen hun leven in het teken laten staan van god. Als hij zich erin verdiept, snapt hij het beter. Hij gaat langzaam zelf ook geloven in god en komt in aanraking met het klooster waar hij nu zijn dagen slijt. "Er was toen nog geen zaadje geplant", lacht Stijn. Hij geeft toe dat hij op dat moment nog weinig affiniteit voelt met het klooster.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stijn probeert zijn heil te vinden in de politiek. Hij studeert een tijdje politicologie en sluit zich aan bij de jongerenafdeling van de SP. Even is hij zelfs lid van een extreem-linkse organisatie. "Ik wilde de wereld verbeteren, had idealen. Toen ik merkte dat de wereld te individualistisch was ingesteld om die idealen tot stand te laten komen, besloot ik bij mezelf te beginnen. Zo ben ik in het klooster terechtgekomen."

Celibatair leven

Monniken leven celibatair. Het woord monnik is afgeleid van een Grieks woord dat 'eenzaam' of 'alleen' betekent. Stijn heeft dus geen relatie en geen seks. Hij heeft wel een smartphone, eigen geld en hij mag naar buiten. Hij noemt de Sint Willebrordsabdij 'vooruitstrevend'. "Er zijn kloosters die wat strikter en conservatiever zijn, maar wij hebben hier gewoon altijd internet."

In het verleden heeft Stijn ook echt wel de wens gehad om een huisje-boompje-beestje-bestaan te leven. "Dat zag ik al helemaal voor me", vertelt die met een lach. Hij heeft ook twee jaar lang een vriendin gehad.

De rust zelve

Stijn is rustig. Zorgvuldig, bijna lijzig kiest hij zijn woorden. Het is een jongen die goed nadenkt over de keuzes die hij maakt. Hij leeft z'n leven bewust en vindt het leuk om te worstelen met ingewikkelde vragen. Juist in deze tijd waar zingeving, zoeken naar geluk en de juiste balans tussen werken en niks doen veelbesproken onderwerpen zijn, vindt hij het gek dat er niet meer twintigers doen wat hij doet. Of in ieder geval een milde vorm beoefenen. "Mijn keuze is natuurlijk vrij radicaal. Maar dat maakt het juist wel spannend, vind ik."

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.

Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie