Achtergrond

Kinderombudsvrouw: 'We vergeten kinderen te vragen hoe de regels uitpakken'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderombudsvrouw: 'We vergeten kinderen te vragen hoe de regels uitpakken'

Kinderombudsvrouw Margritte Kalverboer wil van kinderen en jongeren in Nederland weten hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Daarom trok zij de afgelopen twee weken door het land om met hen te praten. Van kinderen van oorlogsveteranen tot kermiskinderen, en van kinderen die dakloos zijn tot topsporters; allemaal kregen ze Kalverboer over de vloer. Ze vertelt erover in De Nieuws BV.

Als Kinderombudsvrouw komt Kalverboer op voor de rechten van het kind. Voor haar zijn deze weken bijzonder, omdat het voor haar juist nu duidelijk werd wat belangrijk is voor de kinderen waar zij voor werkt. "We zijn langs kinderen gegaan waar we weinig mee te maken krijgen, en waar we weinig over horen. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen geweest die hele ernstige psychiatrische problematiek meemaken, of die de dag voordat wij kwamen suïcidepogingen ondernamen. Maar bijvoorbeeld ook kinderen met een verstandelijke beperking."

Kermiskinderen

Één van de eerste activiteiten op de toer van Kalverboer was een bezoek aan kinderen die op de kermis opgroeiden. "Het viel me op dat ouders hun uiterste best doen en alles doen voor hun kinderen", aldus Kalverboer. Maar tegelijkertijd groeien de kinderen toch ook op een bijzondere manier op.

Quote

We maken een heleboel goeie regels, maar wij vergeten bij kinderen zelf te vragen hoe het uitpakt.

Margritte Kalverboer

Kalverboer: "Ik heb me nooit gerealiseerd dat die kinderen zo uitwaaieren en week na week in de nieuwe klas komen, met toch weer een nieuw gezicht voor de groep", aldus Kalverboer. De ombudsvrouw wil bij deze kinderen met name hun blik verruimen: "Ik zou het kinderen gunnen dat ze zich kunnen ontwikkelen met wat zijzelf in zich hebben."

Geen dak boven het hoofd

Één van de bezoeken die het meeste indruk maakte op Kalverboer was het bezoek aan dakloze jongeren. "Het waren jongeren van 19 á 20 jaar oud, die lang op straat hadden gewoond." Deze kinderen hebben heftige verhalen. In hun ogen is er veel te veel weggekeken: "Ik zat daar met schaamte. Ik maak ook deel uit van het systeem. We maken een heleboel goeie regels, maar wij vergeten bij kinderen zelf te vragen hoe het uitpakt."

Quote

Ik wil niet de zoveelste passant zijn die eventjes luistert en dan weer verder gaat

Margritte Kalverboer

Resultaten

Kalverboer vindt het belangrijk dat er iets gaat gebeuren met de verhalen. "Ik wil niet de zoveelste passant zijn die eventjes luistert en dan weer verder gaat." Zelf gaat Kalverboer met jongeren in gesprek om te kijken welke maatregelen kunnen worden genomen.

Aan luisteraars heeft Kalverboer een belangrijke tip: "Wat alle kinderen zeggen: laat zien dat je ons ziet. Als wij bij jou in de klas zitten; vraag ons hoe het gaat. Leg een hand op de schouder. Kijk naar mij."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie