Achtergrond
KRO-NCRV

'Op wintersport groter risico dan bijwerkingen AstraZeneca'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Op wintersport groter risico dan bijwerkingen AstraZeneca'

Het AstraZeneca-vaccin ligt onder een vergrootglas, maar volgens hoogleraar epidemiologie Frits Rosendaal moeten we "uitzoomen, uitleggen en risicobesef bijbrengen" over dit vaccin. "Op wintersport gaan is misschien wel een groter risico dan de bijwerkingen die je kunt krijgen door AstraZeneca", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Perspectief plaatsen

Volgens Rosendaal van het Universitair Medisch Centrum Leiden moeten de risico's zo worden uitgelegd dat het te begrijpen is. Hij heeft een voorbeeld om het in perspectief te plaatsen.

"Je moet je voorstellen dat je heel Rotterdam vaccineert en dat één iemand in de hele stad deze bijwerking krijgt, maar niemand krijgt meer corona. Iedereen kan weer naar de Kuip en de Koopgoot. Dat is ongeveer de vergelijking die je moet maken."

Trombose in familie

Erik Beltman belt naar Stand.nl van Spraakmakers en is niet van plan het AstraZeneca-vaccin te nemen. Hij is 53, heeft trombose gehad en in zijn familie komt trombose en vaatvernauwing vaker voor. Door alle negatieve berichten ziet hij van dit vaccin af. "Op een gegeven moment word je zo onzeker. Ik wil nog een tijdje mee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Géén verhoogd risico

Volgens epidemioloog Rosendaal is er bij gewone trombose op geen enkele manier verhoogd risico op deze bijwerkingen. "We moeten nu niet elk trombosegeval dat optreedt interpreteren als gevolg van deze vaccinatie. Het is een hele zeldzame immuunreactie die overigens ook bij andere vaccins lijkt voor te komen. Dus wachten is misschien helemaal niet zo zinnig."

Als er al iets van een verhoogd risico is met AstraZeneca, geldt dat voor jongeren onder de dertig jaar, legt Rosendaal uit. "Ouderen moeten niet wachten op een ander vaccin. Dat is in hun eigen nadeel."

Uitleggen

Rosendaal ziet hier ook een rol voor de media weggelegd. "Dít zou moeten worden uitgelegd in de kranten. We moeten mensen risicobesef bijbrengen."

Quote

De voordelen wegen op tegen de nadelen

Lotte Kleijer

Huisarts Lotte Kleijer wordt veel gebeld door mensen die vragen hebben over AstraZeneca. "Ons advies is dat ze het wel kunnen nemen omdat de kans op bijwerkingen erg klein is. De voordelen van AstraZeneca wegen ruim op tegen de nadelen."

Landelijke informatiecampagne

Kleijer snapt de onrust, maar zegt dat je altijd bijwerkingen kunt krijgen van medicijnen of een vaccin. "Bij alles wat we voorschrijven, kan ik niet garanderen dat je er geen bijwerkingen van krijgt."

Ze pleit voor een grote landelijke informatiecampagne vanuit de overheid zoals ze dat ook in Engeland hebben gedaan. "Goede informatie is heel belangrijk."

Stand.nl: Het AstraZeneca vaccin voelt betrouwbaar genoeg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie