De krochten van het internet afstruinen op zoek naar jihadisten
- Nieuws
- De krochten van het internet afstruinen op zoek naar jihadisten
[KRO-NCRV] Recepten voor springstoffen, computeranimaties van de aanslagen in het Parijse Bataclan en iemand die in een filmpje uitlegt waar de belangrijkste slagaders zitten, mocht je iemand willen aanvallen met een mes. Blogger Mark komt dit soort informatie tegen in versleutelde chatgroepen van jihadisten.
Er zijn veel meer van dit soort hobby-spionnen, zegt journalist van Elsevier Weekblad Nikki Sterkenburg vandaag in het Mediaforum op NPO Radio 1. Sterkenburg schrijft over radicalisering, maar ze probeert zelf nooit te infiltreren in dit soort chatgroepen. Bij Elsevier Weekblad doen ze principieel niet aan infiltreren en undercoverjournalistiek. Maar ze heeft wel eens contact met een hobby-spion. De één is volgens haar beter dan de ander. "Je hebt mensen die ongeveer de hoofdrol in hun eigen film spelen."
Sommige hobby-spionnen spelen de hoofdrol in hun eigen film
Een buitenlandredacteur bij het Nederlands Dagblad werkt al sinds 2014 op dezelfde manier als veel hobby-spionnen, vertelt hoofdredacteur Sjirk Kuijper. Hij maakt puur een verhaal van wat hij aantreft en maakt zijn methode niet tot onderwerp van zijn verhaal.
400 verschillende IP-adressen
Die methode is voor een redacteur van een krant nog wel vrij ingewikkeld. "Zodra je gaat zitten struinen op zulke chatgroepen kom je in het vizier van zowel de tegenpartij als van de inlichtingendiensten." Volgens Kuijper werkt de redacteur in kwestie dan ook het liefst thuis. "Daar heeft hij vier computers en meerdere routers waardoor hij 400 verschillende IP-adressen kan gebruiken." Op die manier kom je op versleutelde sites. Ook heeft hij wel eens een code van een vrijmoedige Mujahid broeder gekregen van 584 tekens waarmee hij lange tijd veel toegang had.
Ethische grenzen
Hierbij komt wel een journalistiek dilemma om de hoek kijken. "Je moet wel je ethische grenzen in de gaten houden." Je moet volgens Kuijper niet zelf een rol gaan spelen. Die ethische grens wordt wel eens opgezocht. Zo was er onlangs een verslaggever van Bild die als aspirant aanslagpleger heeft gechat met verschillende mensen. Dan zoek je volgens Sterkenburg wel het randje op.
Kijk hier het Mediaforum terug. Hierin ging het vandaag naast over de hobby-spion ook over een gezamenlijk onderzoek van het Noordhollands Dagblad, samen met ARD en The Guardian over mensenhandel praktijken in de atletiek
Video niet beschikbaar