Achtergrond

Veldwerk door journalisten op rampplek blijft cruciaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veldwerk door journalisten op rampplek blijft cruciaal

''Ik vind speciale cursussen heel erg goed, maar toorn a.u.b. niet aan de informatievrijheid van journalisten. Een cursus voor journalisten (die opereren op een rampplek), mag niet de waarheidsvinding in gevaar brengen.'' Dat zegt Marc Josten hoofdredacteur omroep Human, in het mediaforum op NPO Radio 1.

Marieke de Hoon, universitair docent Volkenrecht, pleit vandaag in het NPO Radio 1-programma De Ochtend voor een speciale cursus voor journalisten. Journalisten moeten leren hoe ze zich moeten gedragen op een rampplek en hoe ze getuigen moeten interviewen, vanwege de gevoeligheid van de zaak.

MH17-ramp

Vandaag is het precies 3 jaar geleden dat de MH17 in Oost-Oekraïne neerstortte. Aan boord waren 298 mensen, waaronder 196 Nederlanders. Vanmiddag wordt het MH17-monument, ontworpen door Ronald A. Westerhuis, geopend. Vanaf 14:00 uur hoor je live verslag op NPO Radio 1.

'Journalistiek ter plaatse is belangrijk'

Marc Josten begrijpt het voorstel van De Hoon, maar benadrukt nadrukkelijk de waarde van journalistiek onderzoek ter plaatse. Journalisten kunnen volgens Josten ook een zaak weer op gang brengen.

Hij wijst op het onderzoek naar de SLM-ramp, het vliegtuig dat in Suriname in 1989 neerstortte. Dat onderzoek kwam volgens Josten pas weer op gang toen Vrij Nederland verslaggever Stefan de Vogel onthulde dat een van de piloten geen vliegbrevet had. ''Dat was voor het onderzoek cruciaal. Daarvoor gebeurde er eigenlijk niets'', aldus Josten.

'We opereerden met respect'

NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp is niet tegen een cursus, maar denkt dat de meeste journalisten zich wel weten te gedragen op een rampplek. Dennekamp: ''Ik was tien dagen na de ramp voor het tv-programma Nieuwsuur in Oost-Oekraïne. We opereerden daar met respect. Een nabestaande vond daar botresten. We hebben die laten liggen en het bergingsteam gewaarschuwd.''

Ook het veldwerk van RTL-journalist Jeroen Akkermans heeft volgens Marc Josten en Gert-Jan Dennekamp op de rampplek van de MH17 bijgedragen aan het strafrechtelijk onderzoek. Akkermans vond vier maanden na de ramp metaalresten. Uit forensisch analyse bleek toen voor het eerst dat de MH17 was neergehaald door een raket.

Bekijk hier het Mediaforum met Marc Josten en Gert Jan Dennekamp

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie