Achtergrond
KRO-NCRV

Wat typeert de Zeeuw, Brabander of bijvoorbeeld Drent?

foto: ANP/SPRAAKMAKERSfoto: ANP/SPRAAKMAKERS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat typeert de Zeeuw, Brabander of bijvoorbeeld Drent?

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, spreken we iedere werkdag met één Spraakmaker uit de provincie. Het zijn allen Spraakmakers die een bijzondere binding hebben met de regio. Wat typeert 'hun' provincie en de mensen die daar wonen?

Zeeland met schrijfster Franca Treur

Schrijfster Franca Treur ontworstelde zich op haar achttiende aan het streng gereformeerde Zeeuwse juk. Haar jeugdherinneringen blijven terugkomen als thema in haar boeken, zoals in haar debuut Een dorsvloer vol confetti. Met haar proberen we een karakterschets te maken van de Zeeuwen. ''Als ik een Zeeuw op de radio hoor heb ik meteen sympathie, het maakt dan niet meer zoveel uit wat de inhoud is.''

Limburg met 'Heideroosje' Marco Roelofs

Op dinsdag hebben we een bekende Spraakmaker uit Limburg, Marco Roelofs. Hij was drieëntwintig jaar de frontman van de punkband De Heideroosjes. Daarmee zag hij menig zaal binnen en buiten Limburg en grote podia zoals Pinkpop. Met hem praten we over het mooie, glooiende Limburg en over de minder mooie kant van de provincie: de armoede.

Overijssel met cabaretier Nathalie Baartman

Cabaretier Nathalie Baartman keerde op haar tweeënveertigste met heimwee terug naar haar geboortegrond in Overijssel. Nú pas spreekt ze vloeiend Twents. Ze verbaast zich over hoe verbonden Twentenaren zich met elkaar voelen. ''Na bijna elke theatervoorstelling komt er in de publieksfoyer iemand op mij af die zegt: ik kom ook bij jou uit de buurt.'' Dan gaan volgens Baartman de ogen een beetje glimmen van melancholie en warmte. ''Wat is dat toch,'' vraagt ze zich af, ''alsof je een beetje familie bent. Alsof je elkaar dan snapt.''

Noord-Brabant met taalkundige Wim Daniëls

Met zijn ode aan de typische Brabantse groet ‘houdoe’ lijkt er niemand geschikter om de aard van de Brabander te vatten dan taalkundige Wim Daniëls. Hij ging al eens op de fiets op ontdekkingsreis door 'zijn' provincie waaruit het boek Groeten uit Brabant voortkwam. Maar welke thema’s spelen er eigenlijk bij de Brabanders voor aanstaande verkiezingen?

Drenthe met Peter Middendorp

Schrijver Peter Middendorp heeft een haat- liefdeverhouding met zijn provincie. Opgroeiend in Emmen in de Blokkerwinkel van zijn vader wilde hij zo snel mogelijk weg, hij haatte de Drentenaren, maar inmiddels kan hij het relativeren. Hoe kijkt hij nu naar de provincie waarin hij opgroeide? En wat maakt ‘de Drent’ eigenlijk uniek?

Ster advertentie
Ster advertentie