Achtergrond

‘Is het zo erg om iets voor een ander te doen?’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Is het zo erg om iets voor een ander te doen?’

De ChristenUnie pleit in haar verkiezingsprogramma voor een invoering van de maatschappelijke dienstplicht voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. “De sociale kloof is veel te groot, mensen komen elkaar niet meer tegen”, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers in Stand.nl op NPO Radio 1.

Ouderenbonden en vrijwilligersorganisaties zijn dolenthousiast. Hoe meer mensen ‘s avonds de bingo willen organiseren, des te meer dat de saamhorigheid in ons land ten goede komt. “Het feit dat een jongere samen eet met een oudere is al voor beiden een eye-opener. Veel mensen staan langs de kant van weg en die moeten we een extra duwtje in de rug geven om zich in te zetten voor de maatschappij”, zegt Segers.

Verplichte vrijwilligers

Maar zitten mensen wel te wachten op dat ‘verplichte vrijwilligerswerk’? Uit cijfers van het CBS blijkt dat de helft van de Nederlandse bevolking al vrijwilligerswerk doet. En Nederlandse jongeren zijn drukker aan de weg aan het timmeren dan in welk ander Europees land dan ook. Slechts 6,2 procent van de jeugd volgt geen opleiding of heeft geen werk. “Is het nou zo erg om eens iets voor een ander te doen?” vraagt Segers zich af. “Het is helemaal niet slecht voor je carrière om bijvoorbeeld taalles te geven aan een vluchteling.”

Bejaardenbingo

“Het is helemaal niet efficiënt om een laserfysicus een bejaardenbingo te laten organiseren”, vertelt hoogleraar economie aan de VU Bas van der Klaauw. Hij ziet niks in het plan om saamhorigheid af te dwingen met de maatschappelijke dienstplicht. Segers: “Het middel is heel breed inzetbaar. Je kunt zes maanden vrijwilligerswerk uitspreiden over tien jaar. We moeten mensen weer verbinden, of zoals Kennedy zei: vraag wat jij voor je land kunt doen.”

Bekijk hier de uitzending van Stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie