Achtergrond

Sharon Dijksma wil een minister van Milieu en Energie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sharon Dijksma wil een minister van Milieu en Energie

[KRO-NCRV] “Er moet de komende jaren zo ontzettend veel veranderen, dat het goed is als er een apart ministerie van milieu en energie komt”, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in Stand.nl op NPO Radio 1.

Het kabinet gaat er ook alles aan doen om het klimaatakkoord zo snel mogelijk door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen. “We hebben geen tijd te verliezen. De opgave is erg groot en we weten wat we moeten doen. Nu is het tijd om stappen te zetten”, vertelde de nummer vier op de kieslijst van de PvdA. Inmiddels hebben 126 landen het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd.

De ondertekenaars hebben afgesproken de wereldwijde temperatuurstijging tot onder de 2 graden Celsius te houden. Om dat te bereiken moet de CO2-uitstoot met zo’n 90 procent worden gereduceerd, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. “Er is geen enkele twijfel over het spoor waar we op zitten. Voor zo’n dichtbevolkt land als Nederland mogen we geen enkele optie uitsluiten”, zegt Dijksma.

Trump smijt akkoord in prullenbak

Gelijk met het aantreden van president Trump is de website van het Witte Huis ingrijpend veranderd. Pagina’s over onder andere het klimaat gingen op zwart. Wetenschappers zijn bang dat hun onderzoeken verloren gaan. De kersverse president heeft al eerder aangekondigd dat hij de klimaatverandering een ‘hoax’ vindt en niets ziet in het akkoord van Parijs.

In zijn ‘America First Energy Plan’ kondigt Trump aan zoveel mogelijk gebruik te maken van grondstoffen in de Amerikaanse bodem, waaronder schaliegas.

“De VS is een enorme vervuiler, en het is teleurstellend en ernstig wat Trump doet”, vertelt Dijksma bezorgd, “maar tegelijkertijd zijn er een heleboel landen die wel door willen gaan. De trein komt op stoom en is niet meer te stoppen”.

Wetenschappers die hun onderzoeken alsnog veilig willen stellen mogen bij de Nederlandse overheid aankloppen. “Op het moment dat wetenschappers hier om hulp vragen, dan moet dat mogelijk zijn. De wetenschap is onafhankelijk van het publieke domein. Je kunt mensen niet verbieden om te publiceren over de waarheid.”

Bekijk hier de aflevering van Stand.nl

Video niet beschikbaar


Ster advertentie
Ster advertentie