Achtergrond

'Het probleem wordt altijd zo zwart mogelijk afgeschilderd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het probleem wordt altijd zo zwart mogelijk afgeschilderd'

[KRO-NCRV] Het is niet de eerste keer dat er vandaag een landelijke actiedag wordt gehouden om de hongersnood in Afrika en Jemen te bestrijden. Maar volgens BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich houdt dat niet in dat we maar moeten denken 'daar zijn ze weer', om vervolgens maar niks te geven.

"Natuurlijk moeten we praten over de hoe de ontwikkelingssamenwerking is georganiseerd, maar vandaag moeten mensen gewoon geld geven", aldus Fröhlich in het NPO radio 1 programma De Ochtend.

Ramp door oorlog

Volgens programmamaker Aart Zeeman zijn de hulpacties altijd volgens het zelfde stramien opgebouwd. "Het probleem wordt altijd zo zwart mogelijk afgeschilderd, dat is begrijpelijk om te zorgen dat je ook zo veel mogelijk geeft".

Mediaforum met Aart Zeeman en Sjors Fröhlich

Tegelijkertijd kleven er volgens Zeeman ook risico's aan deze aanpak. Zo is de informatievoorziening van de Giro 555 wel een beetje plat. Hij is bang dat mensen dat op een gegeven moment als verlammend gaan ervaren omdat ze het idee krijgen dat hun gift toch niks uithaalt. Terwijl er wel degelijk veel is gebeurd. "In de landen die nu getroffen zijn, gaat het mis door de de oorlog."

Natuurramp levert meer op

Fröhlich wijst er op dat het logisch is dat het oorlogsaspect minder aandacht krijgt omdat mensen eerder hun portemonnee trekken voor natuurrampen. De contouren van deze ramp waren voor deskundigen al lange tijd zichtbaar. Toch werden de signalen door veel mensen genegeerd. Ook de media hebben steken laten vallen.

Bron: ANP foto

'Zonder beelden geen ramp'

Fröhlich steekt de hand ook in eigen boezem. September vorig jaar meldde Tineke Ceelen, de directeur van Stichting Vluchteling zich al bij BNR maar "we hebben het laten lopen". Fröhlich: "Het hielp niet dat er op dat moment nog heel weinig berichten waren over de ramp waardoor de redactie ook niet goed kon inschatten hoe groot de ramp zou worden."

Zeeman begrijpt de afweging wel."Als je geen beelden hebt, heb je geen iconen en dus geen ramp." En in dit geval waren er ondanks de waarschuwen van deskundigen nog geen beelden, want het was een aangezegde ramp.

Belteams in het dna

Volgens de programmamaker is het vertrouwde format van acties met belteams en tussenstanden in het Nederlandse dna gaan zitten. Fröhlich beaamt dat. "Het wedstrijd element is voor televisie natuurlijk ook mooi."

Wie verdeelt het geld?

Jelte van Wieren, directeur stabiliteit en humanitaire hulp op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, bepaalt mede waar het budget voor noodhulp van Nederland aan besteed wordt. Van Wieren was ook te gast vanochtend in het NPO Radio 1 programma De Ochtend. Van Wieren: "Het zijn de hulporganisaties die aan de bel trekken. Vervolgens geven wij een advies aan de minister van ontwikkelingssamenwerking over hoe het geld het beste te besteden.”

Dat doet Van Wieren aan de hand van de volgende vragen: Hoeveel mensen zijn er in nood? Hoeveel geld hebben we beschikbaar? Is het gebied bereikbaar? Welke crises kunnen wachten tot een later moment? Van Wieren: “Nu is dat dus in Somalië, Zuid-Soedan, Nigeria en Jemen.” Volgens Van Wieren is een combinatie van droogte, een onstabiele regering en slepende conflicten in alle vier de regio’s er de oorzaak van dat dit gebied nu prioriteit heeft.

Video niet beschikbaar




Ster advertentie
Ster advertentie