Achtergrond
EONOS

'40 dagen zonder seks een leerproces'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. '40 dagen zonder seks een leerproces'

Na acht jaar keert het spraakmakende EO-programma 40 dagen zonder seks (NPO 3) weer terug op televisie. Zes deelnemers gaan de uitdaging aan om zich tijdens deze periode van alle vormen van seks te onthouden. "En dat betekent voor hen dat ze echt moeten afkicken", vertelt presentator Johan Eikelboom bij Langs de Lijn En Omstreken.

40 dagen zonder seks is terug

Nieuw dit seizoen is de rol van fitnessgoeroe en bestsellerauteur Fajah Lourens, die de deelnemers bijstaat als personal coach gedurende het proces.

Toch was Fajah niet direct enthousiast om mee te werken, maar na fragmenten te hebben gezien uit het vorige seizoen veranderde dat. "Ik wist wat mijn toevoeging kon zijn als personal coach. Ik verdiep me altijd heel erg in waar dingen vandaan komen. In dit geval: waarom heeft iemand zoveel seks?" Volgens Fajah zijn de meeste verslaafde mensen op de vlucht voor hun eigen gevoelens of pijn. "Als je 300 bedpartners hebt gehad, en je weet niet eens meer de fragmenten uit het afgelopen jaar, ben je in mijn ogen een probleemgeval of op de vlucht."

Eén van de deelnemers is de 24-jarige Viola. "Ik had een redelijk actief seksleven, met veel vaste scharrels die ik her en der ontmoette, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan." Ze wilde meedoen aan het programma om te zien of het haar lukte 40 dagen geen seks te hebben, maar ook of er meer in haar zelf zat. "Ik sprak wel continu af, maar was dat wel wat ik wilde? Ik ben uiteindelijk ook op zoek naar een serieuze relatie. Als je dan elke week met mensen het bed induikt en er zit geen gevoel bij, dan wordt het nooit wat."

Spiegel voorhouden

Tegenwoordig spelen datingapps als Badoo en Tinder een grote rol en dat is ook te zien in dit nieuwe seizoen. "Seksuele contacten zijn op afroep-basis beschikbaar", vertelt presentator Johan. "De deelnemers regelden seksafspraakjes via hun telefoon, met één druk op de knop." Ook Viola maakte gebruik van deze apps. "Als de rest allemaal niks was, of als mijn seksleven saai begon te worden, ging ik daar op zoek naar mensen."

Fajah Lourens gaf de deelnemers tijdens het programma allerlei opdrachten, met als doel ze een spiegel voor te houden. "Ik confronteerde hen met zichzelf. Bij Viola merkte ik dat ze geen zelfrespect had en mensen niet dichtbij mochten komen." Fajah gaf haar de opdracht om in de spiegel tegen zichzelf ‘ik hou van jou’ te zeggen. Deze opdracht viel niet in goede aarde bij Viola. "Ik moest me open stellen en dat is iets wat ik totaal niet wil of doe. Maar nu zie ik in dat die kwetsbare kant veel mooier kan zijn dan de kant die ik meestal aan mensen liet zien."

Zelfrespect

Het programma 40 dagen zonder seks maakt onderdeel uit van de themamaand ‘seksualisering van de samenleving’ bij de NPO. "Wij willen de boodschap brengen dat seksualiteit gecombineerd met liefde, intimiteit en vertrouwen een absolute meerwaarde heeft boven de bijna anonieme, vluchtige seks", vertelt Johan Eikelboom. Coach Fajah beaamt dit en heeft deze ommekeer onder andere bij Viola gezien. "Het is mooi om dat mee te mogen maken. Ik word er echt vrolijk van als ik mensen kan helpen."

Deelneemster Viola kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen periode. "Ik heb nu meer zelfrespect, en laat niet meer de eerste de beste over me heen gaan."

Wilt u weten of Viola en de andere deelnemers het 40 dagen lang hebben volgehouden zonder seks? Dinsdag 17 oktober om 21:20u is de eerste aflevering te zien op NPO3.

Ster advertentie
Ster advertentie