Achtergrond

'Kom uit de kast met je depressie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kom uit de kast met je depressie'

[EO] Er is nog een steeds een ernstig gebrek aan kennis over wat depressie nou eigenlijk is. Vooral jongeren schamen zich om uit te komen voor hun aandoening. Des te meer is het Depressiegala dus hárd nodig, zeggen de organisatoren. Maandag, op Blue Monday, vindt de tweede editie hiervan plaats. “Het is belangrijk om erover te praten.”

Het doel van het gala is om het taboe rond depressie te doorbreken en vroeg signalering te vergroten. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport startte vorig jaar september een publiekscampagne over depressie bij jongeren en jonge vrouwen. Het was dan ook Minister Schippers zelf die de organisatoren van het gala heeft gevraagd om een vervolg te geven aan het Depressiegala.

'Kom uit de kast met je depressie'

'Herken het'

De aandacht ligt dit jaar specifiek bij jongeren, omdat juist zij steeds vaker te maken hebben met een depressie. De klachten vormen bij jongeren de meest voorkomende gezondheidslast. 1 op de 15 jongeren hebben er last van. Presentator van het Depressiegala, Anita Witzier, vindt het belangrijk dat je ervoor uit komt: “Dan kan je geholpen worden. Hoe eerder je het herkent, hoe beter de behandeling aanslaat. En de hulp is ook heel goed!”

Psychiater en bedenker van het Depressiegala, Esther van Fenema ziet veel jongeren in haar praktijk waarvan je op het eerste gezicht niet zou denken dat ze een depressie hebben: “Ik had laatst in mijn spreekkamer een jonge mannelijke student. Hij is heel succesvol, ziet er erg goed uit, haalt mooie cijfers op school, maar hij zit wel bij mij in de spreekkamer omdat hij vreselijk depressief is. Omdat er nog een taboe heerst, wil hij dat vooral niet laten merken.”

De omgeving waarin een jongere zich vandaag de dag bevindt, is steeds uitdagender geworden, zegt van Fenema. “Het idee hebben dat je leuk en bijzonder moet zijn, geeft veel stress. Daarnaast leren mensen niet meer met tegenslagen om te gaan. Kinderen worden thuis enorm beschermd, waardoor je niet goed voorbereid wordt op de toekomst.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laura van Kaam

Op het Depressiegala treedt ook The Voice Kids winnares Laura van Kaam op. Zij hield lange tijd een masker op, om de schijn op te houden dat het wel goed met haar ging. “Maar ik wilde niet langer meer liegen,” zo schreef ze op haar Facebookpagina. Laura was ongelukkig, maar haast niemand wist daarvan. “Ik kon de pijn in mijn hoofd niet langer verdragen.”

Laura kreeg de diagnose depressief, zo schrijft ze op het sociale medium. “Ik vond het moeilijk om te horen dat ik ziek was, en een patiënt was geworden. Ik voelde mij schuldig en schaamde mij.” Toch kwam de winnares van de talentenshow hiermee naar buiten in de hoop dat depressie eerder opgemerkt wordt zodat mensen op tijd hulp krijgen. “Voordat mensen in de situatie komen waar ik mij in begaf. Gelukkig kwam voor mij de hulp net op tijd.”

Ster advertentie
Ster advertentie