Achtergrond
KRO-NCRV

'We zijn in een Europees asielsysteem terechtgekomen dat lijkt op The Hunger Games'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn in een Europees asielsysteem terechtgekomen dat lijkt op The Hunger Games'

Documentairemaker Eefje Blankevoort maakte de documentaire ‘The Losing Game’ over het geweld dat jonge vluchtelingen tijdens hun vlucht naar West-Europa meemaken. Volgens Blankevoort zien ze het ook echt als een 'Game': "We zijn in een Europees asielsysteem terechtgekomen dat lijkt op The Hunger Games", vertelt ze bij Spraakmakers.

The Losing Game in première!

Teruggeduwd met veel geweld

Eerder maakte Blankevoort al de documentaires 'Shadow Game' en 'Mind Game'. Nu is er de derde titel: 'The Losing Game'. De docu gaat over de jonge vluchteling Mustafa uit Irak die de makers op 17-jarige leeftijd ontmoeten tijdens de opnames van The Shadow Game. "Hij was toen al in zijn eentje onderweg en was op iedere grens teruggeduwd met veel geweld", vertelt Blankevoort. De documentairemakers moesten de toen 17-jarige jongen helaas achterlaten, want mensen helpen mocht niet.

Een vlucht van vier jaar

Na nog twee jaar vol gruwelen bereikte Mustafa uiteindelijk Nederland. "Maar op dat moment was hij geen kind meer", legt Blankevoort uit. "Hij is zovaak teruggeduwd en in elkaar geslagen dat hij inmiddels volwassen was toen hij hier aankwam.” Mustafa is dan ruim vier jaar onderweg geweest. Zijn vlucht begon op zijn veertiende en hij was achttien toen hij Nederland bereikte. Maar zijn dromen waren nog niet vervlogen, hij hoopte te kunnen studeren en barista te worden. Blankevoort: "Maar toen begon een nieuw spel. Namelijk de eindeloze procedures in een ijskoud Nederlands asielsysteem."

Ongeletterd

Mustafa bleek, zonder dat hij het zelf wist, eerder al zijn vingerafdrukken in Griekenland af te hebben gegeven voor een asielaanvraag aldaar. "Ze hebben hem daar iets laten ondertekenen. Maar hij wist niet wat, hij is namelijk ongeletterd." Desondanks werd Mustafa bestempeld als 'veiligelander' en kon hij in Nederland geen aanvraag doen.

Quote

Kinderrechten worden werkelijk op alle manieren aan onze grenzen geschonden

Eefje Blankevoort

Kinderrechten

In al die tijd hadden de documentairemakers contact gehouden met Mustafa en besloten hem opnieuw te volgen voor de nieuwe documentaire 'The Losing Game'. In het begin van de docu zegt hij: "Niemand heeft me ooit gevraagd wat ik heb meegemaakt". Volgens Eefje Blankevoort een absurd feit: "We hebben het hier gewoon over een kind. We zijn ondertekenaars van het vluchtelingen- en kinderrechtverdrag. En die kinderrechten worden werkelijk op alle manieren aan onze grenzen geschonden."

The Hunger Games

Het woord 'game', oftewel spel, loopt als een rode draad door de drie documentaires. Zo noemen de jonge vluchtelingen hun reis namelijk vaak volgens Blankevoort. "We zijn dat gaan begrijpen als een overlevingsmeganisme. Hun reis is namelijk zo groot, zo lang, zo vol gevaren. Dat is gewoon niet te overzien. En om grip te houden, of te denken dat ze het wel gaan halen, zijn ze het ‘The Game’ gaan noemen."

Eerste Kamerlid Jeroen Recourt merkt op dat het wel lijkt op de Hunger Games. "Absoluut", reageert Blankevoort. "We zijn in een Europees asielsysteem terecht gekomen dat lijkt op The Hunger Games".

De KRO-NCRV documentaire 'The Losing Game' ging maandagavond in première tijdens de Gouden Kalf Competitie op het Nederland Filmfestival. Dinsdag 26 september komt de docu 'The Losing Game' online op NPO3.nl/shadowgame

Ster advertentie
Ster advertentie