Buitenland
BNNVARA

Soedanese bevolking mag niet vergeten worden: 'Internationale hulp is gering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Soedanese bevolking mag niet vergeten worden: 'Internationale hulp is gering'

Het geweld in Soedan gaat in alle hevigheid door. Het land kampt met een flinke hongersnood, een groot vluchtelingenprobleem en er zou sprake zijn van etnisch geweld. NOS-correspondent Elles van Gelder en hulporganisaties luiden de noodklok, maar er wordt niet geluisterd . "Je voelt je echt machteloos daar en probeert het verhaal door te geven. Waarom hebben we hier niet meer empathie voor", vraagt Van Gelder zich af in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Sinds de staatsgreep in 2021 wordt Soedan geregeerd door een raad van generaals. Deze raad wordt geleid door twee rivaliserende militairen die centraal staan in dit geschil. De ene is Abdel Fattah al-Burhan, generaal van het overheidsleger, en in feite de president van het land. De andere generaal is zijn plaatsvervanger Mohamed Hamdan Dagalo (Hemedti). Hij is bovendien leider van de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF).

Er ontstond een machtsstrijd tussen de twee generaals op het moment dat de RSF werd gevraagd om één te worden met het Sudanese overheidsleger. "Het zijn gewoon twee mannen die allebei de macht willen hebben in het land", zegt Van Gelder. Ze benadrukt dat beide legers over aanzienlijke financiële middelen beschikken en erg omvangrijk zijn: "Er zit dus een hele oorlogsmachine achter."

Genocide

Naast de confrontaties tussen het leger en de RSF-milities, is er in Darfur bovendien sprake van andere zorgwekkende ontwikkelingen. Zo zouden burgers worden aangevallen vanwege hun etniciteit. De RSF en daaraan gelieerde Arabisch-Soedanese milities schijnen volgens getuigen de niet-Arabische Masalit-bevolking grootschalig en selectief te doden.

Abdulaal Hussein vluchtte in 2016 naar Nederland en volgt het nieuws in Soedan op de voet. Ook heeft hij nog veel familie daar wonen. "Heel veel mensen zijn bang, hebben geen werk of geen geld om eten te kopen. De meesten zijn afhankelijk van het kleine beetje hulp dat ze krijgen van familieleden in het buitenland", zegt Hussein. Veel ziekenhuizen in Soedan zijn door het grootschalige conflict buiten werking. "Als iemand ziek is, kan diegene nergens heen", vertelt Hussein.

Van Gelder is van mening dat er niet genoeg geluisterd wordt naar de noodkreten van de Soedanese bevolking en hulporganisaties. Hussein beaamt dat de Soedanese bevolking zich ongehoord voelt. "Ik hoor het de hele tijd. Ik begrijp niet waarom de mensen niet komen helpen", zegt hij. Gegeven hulp zou volgens hem niet op de juist plek aankomen. "De hulp die wij nu krijgen komt bij al-Burhan terecht en hij deelt het alleen met zijn leger en eigen familie", aldus Hussein. Hij vindt de internationale hulp nog te gering.

Onderhandelingen

Of er binnenkort onderhandelingen komen tussen de twee partijen is nog maar de vraag. Wel zeggen beide kanten te willen onderhandelen. "Ik ben er ook wel een beetje cynisch over omdat er al heel vaak een staakt-het-vuren is geweest. Dat werd keer op keer verbroken', zegt Van Gelder.

Hoe dan nu verder? Van Gelder denkt dat de internationale gemeenschap de mensenschendingen en het conflict zelf 'veel harder moeten veroordelen.' Ook vindt ze dat de Sudanese bevolking niet vergeten moet worden. "Het volk roept al jaren om democratie, vaak met gevaar voor eigen leven. We moeten nu niet denken dat de ene generaal 'beter' is dan de andere. Er moet druk op beiden komen", concludeert Van Gelder.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie