Achtergrond

'Heel erg onterecht dat de beelden van de aanslag van Peter R. de Vries bijna nergens te zien zijn'

EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heel erg onterecht dat de beelden van de aanslag van Peter R. de Vries bijna nergens te zien zijn'

Na de aanslag op Peter R. de Vries zijn media terughoudend met het tonen van heftige beelden. “Ik vind het heel erg onterecht dat je die beelden bijna nergens ziet. GeenStijl is de enige nieuwswebsite die het aandurft, maar bij afschuwelijk nieuws horen ook afschuwelijke beelden”, zegt columnist Roderick Veelo bij Dit is de Dag.

Via social media werden wel heftige beelden gedeeld na de aanslag op Peter R de Vries. Columnist Roderick Veelo vindt het vreemd dat die foto’s niet in de kranten zijn afgedrukt. “Bij afschuwelijk nieuws horen ook afschuwelijke beelden. Het zijn gruwelijke beelden, maar de werkelijkheid is ook gruwelijk. Ik vind het raar dat het überhaupt een discussie is in de journalistiek.

Waar in 2002 de voorpagina's nog gevuld waren met bloedige beelden van de moord op Pim Fortuyn, zijn de kranten deze week terughoudender in het tonen van expliciete beelden van de aanslag op Peter R. de Vries. “Het beeld na de aanslag op Pim Fortuyn in 2002 is een van de meest iconische nieuwsfoto’s uit de Nederlandse journalistiek. We zijn nu twintig jaar verder, ik vraag me wat er is gebeurd in die tijd. Ik zou die beelden zeker laten zien in de krant of op tv“, zegt Veelo.

Nieuwswaarde

RTL en burgemeester Halsema van Amsterdam deden een oproep om de beelden niet te tonen “in het kader van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van Peter R. de Vries en respect naar zijn naasten." Veelo noemt het “raar” dat journalisten daarnaar luisteren. “Dit was heel groot nieuws. We hebben het er al dagen over, ik vind het heel raar dat journalisten zichzelf censureren en luisteren naar de oproep van een burgemeester. Alsof ze het er met de familie over hebben gehad. Nu lijkt respect voor journalisten belangrijker dan de nieuwswaarde van zo’n gebeurtenis.”

Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland is het niet eens met Veelo. “Is het nodig om gebeurtenissen zo close-up in beeld te brengen? Je weet niet wat de familie van Peter R. de Vries wil. Daar moet je rekening mee houden,“ aldus Jansen.

Is het terecht dat media expliciete beelden van de aanslag op Peter R. de Vries niet tonen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie