Binnenland
EO

Advocaat Peter Plasman: 'Aanslag op Peter R. de Vries mogelijk met terroristisch motief'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Peter Plasman: 'Aanslag op Peter R. de Vries mogelijk met terroristisch motief'

Nederland is woensdag in shock vanwege de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Koning Willem-Alexander noemde het een 'aanval op de rechtsstaat'. Advocaat Peter Plasman gaat in Dit is de Dag nog een stap verder. "Hier kan goed sprake zijn van een misdrijf met een terroristisch motief."

De misdaadverslaggever is dinsdagavond in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Volgens advocaat Plasman laat deze aanslag zien dat de georganiseerde misdaad verhardt. "We hebben nog niet eerder een moord gehad op een advocaat en een aanslag op een vooraanstaande misdaadjournalist."

Demissionair Minister Grapperhaus benadrukte woensdag dat de politie 'forse successen' heeft geboekt in de strijd tegen de drugsmaffia. Maar Plasman ziet dat anders: "Ik vind dat het verhullen van de werkelijkheid," aldus Plasman. "De criminelen lachen zich dood."

Onprofessionele schutters

In deze zaak van de aanslag op Peter R. de Vries zijn twee verdachten aangehouden, een 21-jarige Rotterdammer en 35-jarige Pool. Sander Schaepman, oud-recherchechef en veiligheidsexpert noemt de aanslag op De Vries niet de meest intelligente , qua uitvoering. "Dat maakt het des te enger. Mensen laten zich makkelijker verleiden tot het plegen van zware misdaden. Ze willen makkelijker tot het gilde toetreden, maar hebben niet de professionaliteit die je erbij zou verwachten. Er worden mensen gezocht uit allerlei regionen voor het plegen van dit soort criminele activiteiten."

De daders weten volgens Schaepman niet eens om wie het gaat. Plasman herkent dat ook. "Schutters weten niet op wie ze schieten of van wie de opdracht komt. Ze willen geld verdienen en denken niet aan mogelijkheid om gepakt te worden."

Hoe gevaarlijk is de macht van de onderwereld?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie