Achtergrond

'Wankelende Juncker niet geschikt voor zijn baan'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wankelende Juncker niet geschikt voor zijn baan'

Was het drank of had Jean-Claude Juncker wel degelijk last van rugpijn? Hoe dan ook, Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR, vindt het schokkend dat de voorzitter van de Europese Commissie letterlijk door regeringsleiders moest worden ondersteund tijdens een wandelingetje.

In een filmpje van twee minuten, dat door meerdere nieuwssites werd geplaatst, is te zien hoe Juncker zwalkend en wankelend steun zoekt bij onder andere premier Rutte. Fröhlich wist niet wat hij zag, zei hij in het Mediaforum van Spraakmakers. "Ik vind het schokkend dat dit kan in die positie." Voor Fröhlich is het helder, er was drank in het spel. Hij denkt niet dat het om rugpijn gaat. "Die rugpijn heb ik ook wel eens op zaterdagavond heel laat."

Drankprobleem

Het is niet de eerste keer dat er een relatie wordt gelegd tussen Juncker en alcohol. Een paar jaar geleden klapte toenmalig PvdA-minister en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uit de school over het drankgebruik van Juncker. Fröhlich denkt dat de voorzitter van de Europese Commissie gevoelig is voor drank. "Met drukte, weinig slaap en heel veel stress is anderhalf glas wellicht al te veel voor hem, maar dan moet je dat anderhalf glas wijn niet drinken."

Fröhlich heeft er geen probleem mee dat de beelden naar buiten kwamen. "Dit is een publieke bijeenkomst met honderden camera’s en journalisten erbij. Het zou journalistiek heel raar zijn om er niets mee te doen." Wel vraagt hij zich af of het gepast is het gehele filmpje van 2 minuten online te zetten.

Voor journalist Margriet Brandsma maakt het allemaal niet uit. "Of het nou drank was, rugpijn of medicijnen, je moet je afvragen of iemand die kennelijke deze pijnen heeft, of andere problemen, in deze functie kan opereren. Je moet je echt afvragen of Jean-Claude Juncker de juiste man is op de juiste plaats."

Ster advertentie
Ster advertentie