Achtergrond
EO

Biologisch cremeren met gootsteenontstopper

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biologisch cremeren met gootsteenontstopper

Wilt u begraven of gecremeerd worden? Misschien komt daar binnenkort wel een derde optie bij: resomeren. Ook wel biologisch cremeren genoemd. Bij deze methode wordt het lichaam opgelost in heet water met chemicaliën. Uiteindelijk blijft er alleen wit poeder over. In Dit Is De Dag een debat tussen Monica den Boer van D66 en Harry van der Molen van het CDA.

Milieuvriendelijk

Op dit moment is resomeren in Nederland nog verboden. Maar als het aan D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50Plus ligt komt daar binnenkort verandering in. Monica den Boer (D66): "Uit onderzoek blijkt dat resomeren een goedkope en milieuvriendelijke methode is voor de uitvaart. Bij cremeren is er sprake van uitstoot en bij begraven vraag je veel van de aarde."

Voor Harry van der Molen (CDA) moet duurzaamheid geen rol spelen bij de uitvaart: "Het meest milieuvriendelijke alternatief is voor het CDA niet belangrijk. Het gaat ons om de wens van de overledene en nabestaanden." Het CDA vindt de methode respectloos: "Deze methode voelt voor ons niet goed. Zeker niet als je hoort dat het lichaam wordt opgelost met gootsteenontstopper en het water uiteindelijk geloosd wordt in het riool."

Draagvlak

Volgens Den Boer is het vooral een kwestie van wennen: "Crematie was lange tijd ook ondenkbaar, maar na een aantal decennia waren we er toch aan gewend. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat 25% van de Nederlanders resomeren zou overwegen."

Resomeren (biologisch cremeren): milieuvriendelijk of respectloos?

Ster advertentie
Ster advertentie