'Verwarde persoon is journalistieke luiheid'
- Nieuws
- 'Verwarde persoon is journalistieke luiheid'
De term ‘verwarde persoon’ zorgt voor veel verwarring. Het begrip is verworden tot een vergaarbak van alles wat afwijkend is en duikt te pas en te onpas op in de media. Dat blijkt uit onderzoek van GZZ Nederland. “Je hebt niets aan die term, benoem wat iemand heeft gedaan”, zegt Telegraafcolumnist Nausicaa Marbe in het Mediaforum.
“Het begrip ‘verwarde persoon’ is vreselijk ingewikkeld”, zegt Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. “Een vrouw die buiten in haar nachtjapon staat en niet weet wat ze daar doet is verward. Maar is een 27-jarige jongen die zes mensen vermoord in Quebec ook verward? Of een terrorist? Wat mij betreft moeten journalisten zich houden aan juridische benamingen en de feiten.”
Volgens Nausicaa Marbe is het journalistieke luiheid om mensen ‘verward’ te noemen. “Het gaat er namelijk om wat iemand heeft gedaan. Beschrijf dat.” Nu lijkt de term vooral een containerbegrip, die ook wordt gebruikt in het registratiesysteem van de politie. Zowel een dementerende oudere, als iemand die een tbs-waardig delict pleegt valt nu onder hetzelfde begrip. Slechts dertig procent van de verwarde mensen blijkt daadwerkelijk een psychische stoornis te hebben.
Verwarde personen zijn mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen
Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam, hanteert de volgende definitie: “Het gaat om mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen, waarbij een risico bestaat dat ze zichzelf of anderen iets aandoen. Als er sprake is van geweld, dan is diegene gewoon een crimineel. Benoem vaker de verslaving, het delict, of de dementie.” Hoes ziet dat mensen moeilijk van het etiket afkomen en voornamelijk hulp en aandacht nodig hebben. De komende tijd gaat hij daar met zijn team mee aan de slag.
Luister het Mediaforum met Sjors Fröhlich en Nausicaa Marbe terug:
Video niet beschikbaar