Achtergrond

Ondanks studielening is het aantal studenten in 2016 gestegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks studielening is het aantal studenten in 2016 gestegen

[KRO-NCRV] Op universiteiten en hogescholen hebben zich het afgelopen jaar meer studenten ingeschreven dan in 2015. Dat is goed nieuws volgens minister Bussemaker van Onderwijs, die daarmee wil aantonen dat scholieren zich niet laten afschrikken door de afschaffing van de basisbeurs voor studenten.

In 2015 daalde het aantal inschrijvingen, wat de minister op kritiek kwam te staan. Studeren zou alleen nog voor de rijken zijn, maar het tegendeel blijkt in ieder geval afgelopen jaar. "Ik heb altijd gezegd dat het een kleine dip was", zegt Bussemaker in De Ochtend op NPO Radio 1.

Ondanks de stijging is de Vereniging Hogescholen niet tevreden. Volgens hen is de groei van vijf procent nieuwe studenten op het hbo niet groot genoeg. Bussemaker: "Dat komt vooral omdat vwo'ers zich aan universiteiten inschrijven en niet op het hbo. Het is aan hbo-instellingen om de opleidingen aantrekkelijk genoeg te maken voor vwo'ers, zodat zij bereidwillig zijn zich daarop in te schrijven." Het aantal eerstejaars op de universiteiten stijgt met acht procent.

Bekijk hier het gesprek met Jet Bussemaker, minister van Onderwijs:

Video niet beschikbaar

Studielening geen belemmering

In 2012 besloot het kabinet de basisbeurs af te schaffen. Studenten kunnen voortaan geld lenen tegen een lage rente om zo hun studie te betalen. Critici vinden dat studeren zo alleen nog voor de rijken is en waarschuwen voor een daling in het aantal aanmeldingen. 2013 en 2014 zijn overgangsjaren, in 2015 daalt het aantal nieuwe studenten met 6,8 procent, maar dit jaar lijkt zich dat dus te herstellen.

Voor het Landelijk Aktie Komittee Scholieren (LAKS) is dat niet meteen reden voor gejuich. Volgens hen is het alsnog de vraag of studenten wel de studie van hun eerste voorkeur kiezen en gaan studenten ook minder op kamers. Bussemaker: "Wat ik vooral zie, is dat scholieren beter nadenken over welke studie ze willen doen en wat ze er in de praktijk mee kunnen. Daar is op zich niks mis mee. Daarnaast heb ik de indruk dat studenten vooral in het eerste jaar nog thuis blijven wonen. De gratis OV-kaart is dan extra handig."

Gelijke kansen in het onderwijs

Bussemaker en haar collega staatssecretaris Dekker, presenteren vandaag het Actieplan Gelijke Kansen in het Onderwijs. De Onderwijsinspectie concludeerde eerder dit jaar dat kinderen van laagopgeleide ouders vaker een lager schooladvies krijgen dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Een zorgelijke trend.

Bussemaker: "Het ligt onder andere aan denkbeelden die bij scholen en leraren bestaan. Men denkt vaak dat je niet teveel van een leerling moet vragen, vooral als er in de thuisomgeving weinig steun is. Dan is de reactie vaak: laten we voor deze leerling de veilige route kiezen. Maar dat is juist wat je niet moet doen."

Bussemaker bezorgd om Trump

"Wat nu in de VS gebeurt is een klap in het gezicht voor iedereen die bezig is met vrije rechten en gelijkheid", zegt Bussemaker. President Trump besloot dit weekend dat mensen uit zeven islamitische landen voorlopig niet welkom zijn. Het is de vraag welke invloed dat heeft voor internationale studenten. "Ik ben bezorgd over deze maatregel. Mijn departement is hard bezig uit te zoeken welke invloed dit heeft voor ons. Ik hoop dat onderwijsinstellingen wereldwijd altijd plekken blijven waar het vrije woord en de dialoog domineren."

Ster advertentie
Ster advertentie