Boris van der Ham: 'School moet over meer gaan dan alleen taal en rekenen'
- Nieuws
- Boris van der Ham: 'School moet over meer gaan dan alleen taal en rekenen'
Op de basisschool moet meer aandacht komen voor immateriële onderwerpen. Dat vindt Boris van der Ham, de voorzitter van het Humanistisch Verbond. Afgelopen week nam de Eerste Kamer een wet aan waardoor religieus- en humanistisch vormingsonderwijs is veilig gesteld. Een goede zaak, zei het oud-Kamerlid in De Ochtend op NPO Radio 1.
Als de ouders van acht kinderen willen dat hun kind ‘vormingsonderwijs’ krijgt, is een school verplicht dit aan te bieden. Door de nieuwe wet, die werd ingediend door de PvdA, CDA en ChristenUnie, moet het Ministerie van Onderwijs er standaard geld voor in de boeken zetten.
In het vormingsonderwijs staan levensvragen centraal, zoals 'Wat is een goed mens?' of 'Is er leven na de dood?'. Dit kan vanuit een religieuze achtergrond worden behandeld, maar ook vanuit humanistische achtergrond.
Notabelen
Boris van der Ham is blij met de nieuwe wet. Vormingsonderwijs is belangrijk voor kinderen, denkt hij, juist in de tijd nu de polarisatie in de samenleving toeneemt. "School moet over meer gaan dan alleen taal en rekenen", vindt hij. "Het moet ook gaan over geschiedenis, over normen en waarden. Een mens leeft niet van brood alleen", aldus het voormalige D66-Kamerlid, die daarmee een uitspraak van Jezus aanhaalt.
Een uitdaging is wel om de docenten toe te rusten. Op de pabo moet daar meer over gesproken worden, vindt Van der Ham. Hij vindt dat basisschooldocenten weer 'notabelen', die verstand hebben van de maatschappij. De afgelopen jaren ligt daar wel meer nadruk op, bespeurt hij.
Bekijk hier het gesprek met Boris van der Ham
Video niet beschikbaar