Achtergrond
NOS

Deze Dag Toen: Meer dan 800 doden bij veerbootramp Oostzee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Meer dan 800 doden bij veerbootramp Oostzee

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 28 september in 1994, komen 852 om toen veerboot Estonia verging in de Oostzee.

De Estonia kwam bij een zware storm in de nacht van 28 op 29 september in de problemen voor de kust van Finland. De veerboot was onderweg van Tallinn naar Stockholm. Van de 963 opvarenden kwamen 852 mensen om. Er waren twee Nederlandse vrachtwagenchauffeurs aan boord, één van hen overleefde de ramp.

De oorzaak van de ramp is ruim twintig jaar later nog steeds niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk was een weggeslagen boegklep de boosdoener. De klep zou zijn bezweken onder de kracht van de golven.

Aan boord van het wrak zijn nog altijd de stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp. Nabestaanden vinden dat duikers het schip als zeemansgraf met rust moeten laten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bergen

Drie jaar geleden laaide in Zweden de discussie op over de bescherming van het wrak. Met moderne apparatuur kunnen duikers de gezonken veerboot tegenwoordig makkelijker bereiken. Finse autoriteiten zien het wrak graag geborgen worden. Daar zagen Zweden en Estland indertijd vanaf omdat de bergingsoperatie duur en gevaarlijk zou zijn.

"Ik denk dat het een goed idee is om het te bergen", zei een Finse commandant een paar jaar geleden. "Daarmee zou meteen een einde komen aan allerlei complottheorieën. Als we het niet doen, zullen die verhalen altijd blijven bestaan."

Ster advertentie
Ster advertentie