Achtergrond
AVROTROS

Wel of geen vliegvakantie? 'Het is jouw keuze om al dan niet in dat vliegtuig te stappen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen vliegvakantie? 'Het is jouw keuze om al dan niet in dat vliegtuig te stappen'

Nederland hinkt op twee gedachten: de een stapt deze zomer weer in het vliegtuig, de ander blijft voorlopig nog ver weg van een vliegvakantie. Luchtvaartmaatschappijen vliegen steeds meer, maar de kritiek neemt ook toe: want waarom mogen we wel met z'n allen in een vliegtuig zitten en niet in een vol theater?

Luchtvaartspecialist van De Telegraaf Yteke de Jong noemt de uitspraak gisteren van RIVM-baas Jaap van Dissel, dat de kans klein is dat een persoon een heel vliegtuig besmet, ‘opmerkelijk’.

Waarom wel een vol vliegtuig, en geen vol theater?

Video niet beschikbaar

Niemandsland

Volgens De Jong is het toepassen van de anderhalve meter-maatregel in een vliegtuig niet rendabel. De EASA, een speciaal instituut voor de veiligheid in de burgerluchtvaart, is bezig om te komen tot een uniforme regelgeving in de luchtvaart. En ook EASA zegt dat de anderhalve meter-maatregel in de praktijk lastig is uit te voeren. "We komen hier in een soort van niemandsland", aldus De Jong in Stax&Toine.

Hoe veilig is het nu eigenlijk in een vliegtuig? De Jong weet dat niet; "Ik ben geen viroloog. Rutte heeft ook duidelijk gezegd: reizen is ook een beetje risico nemen af en toe. Het is jouw keuze om al dan niet in dat vliegtuig te stappen."

Grenzen open

Je ziet nu de zomer eraan komt dat heel veel landen grenzen openzetten, omdat het anders allemaal te duur wordt. "Dat is eigenlijk best wel een grote gok. Iedereen hoopt dat het mee zal vallen, maar dat moet nog maar blijken."

De Jong denkt wel dat iedereen straks toch weer gaat reizen. "Het risico voor luchtvaartmaatschappijen zit ‘m vooral in of wij voor ons werk nog zoveel gaan reizen."

Prijzenslag

Ze verwacht dat er een prijzenslag zal gaan ontstaan de komende tijd. "Iedereen gaat proberen zijn vliegtuig vol te krijgen, maar waarschijnlijk zijn er minder reizigers. Er zal enorm gestunt gaan worden de komende tijd en de verwachting is dat een aantal het niet zal overleven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie