Opinie & Commentaar
BNNVARA

Blinde vlek van coronabeleid is 'het hameren op eigen verantwoordelijkheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blinde vlek van coronabeleid is 'het hameren op eigen verantwoordelijkheid'

"Hameren op de eigen verantwoordelijkheid van de burger is één van de grootste blinde vlekken in het Nederlandse coronabeleid", zegt Ellen Deckwitz in De Nieuws BV.

Druktemaker Ellen Deckwitz - Eigen verantwoordelijkheid

Vliegen in coronatijd: is dat nou wel zo'n goed idee? Druktemaker Ellen Deckwitz heeft daar haar twijfels over, vooral als er wordt uitgegaan van zelfdiagnose en eigen verantwoordelijkheid, zoals Van Dissel doet in dit artikel van de NOS.

Hoe weet je of je iets onder de leden hebt?

Deckwitz: "Allereerst: hoe kan je verantwoordelijkheid nemen wanneer iedereen inmiddels weet dat ook mensen zónder symptomen het virus kunnen dragen en zo anderen besmetten. En belangrijker nog: hoe weet je of je iets, en zo ja, wát onder de leden hebt?"

"Mogelijke coronasymptomen als vermoeidheid of hoofdpijn kunnen ook komen doordat je een huishouden deelt met een huilbaby of getrouwd bent met Mart Smeets. Gewrichtspijn, een ander covidkenmerk, kan ook ontstaan door verkeerde schoenen of te fanatiek sporten en hoesten of snotterigheid kunnen hooikoorts als oorzaak hebben", zegt Deckwitz.

Blinde vlek van coronabeleid

Bovendien, als je niet zeker weet wat de reden is van je klachten, kun je als reiziger ook denken 'het is vast mijn pollenallergie of mijn kater, ik kan best gaan'. Deckwitz: "De zelfdiagnose waar Van Dissel om vraagt is een stom plan en komt voort uit een van de grootste blinde vlekken in het Nederlandse coronabeleid: hameren op de eigen verantwoordelijkheid van de burger wanneer dat gewoon niet mogelijk is."

Druktemaker Ellen Deckwitz - Eigen verantwoordelijkheid

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie